Aktualno OG sada Ogulin

Sutra je sjednica Županijske skupštine- OGportal se nada pomoći vijećnika u pronalaženju odgovora

Svaka županija kao jedinica lokalne samouprave ima, naravno, svoj proračun iz kojega financiraju potrebe županije, pa tako i one vezane uz informiranje. Zanimalo nas je kako to funkcionira u našoj županiji i koliko se županijskog novca troši na medije, te na koji način i u kolikim su iznosima raspoređeni. Stoga smo 12. veljače u Karlovačku županiju uputili upit slijedećeg sadržaja:

“Molimo vas podatke o izdvajanjima iz proračuna Karlovačke županije za potrebe informiranja. Konkretno,  nas zanima koliko je proračunskog novca županije u prošloj, 2018. godini uplaćeno, po bilo kojoj osnovi, medijima u Karlovačkoj županiji. Molimo vas pojedinačne podatke za Radio Karlovac ( sada Prvi karlovački), Trend radio i televiziju, te Trend portal, Radio Slunj, Radio Mrežnicu, Radio Ogulin, OGportal, te KA portal.”

Iz županije nam je stigao odgovor u kojem se navodi:

Karlovačka županija je u 2018. godini na stavki medijskih promotivnih aktivnosti imala osiguran iznos od 400 tisuća kuna. Od toga iznosa 50 tisuća kuna je, prema Ugovoru, uplaćeno Radio Ogulinu, a ostali je iznos raspoređen na druge medije u Karlovačkoj županiji.

S obzirom na naše pitanje, jasno je da nismo mogli biti zadovoljni  dobivenim odgovorom. Uz to, nekako su nam za oko zapeli podaci iz odgovora da je od ukupnih 400 tisuća županijskih kuna u Ogulinu završilo 50 tisuća, što znači da je u Ogulinu završilo svega 12,5 % sredstava sa stavke medijskih promotivnih aktivnosti za našu županiju.  Za Ogulin, drugi grad po veličini u županiji – mali postotak. Jedna narodna poslovica kaže: “Tko je bliže vatri, bolje se ugrije”, a mi smo u želji da se uvjerimo da to u ovom slučaju  ipak nije tako, 15.veljače ponovili upit i naveli:

Hvala na javljanju, no to ipak nije ono što smo tražili. Stoga vas još jednom molimo podatke o sredstvima iz proračuna županije koja su, bilo kroz poslovne ugovore, donacije, subvencije ili na nekoj drugoj osnovi, doznačena medijskim tvrtkama koje smo naveli u svom prvotnom pitanju. S obzirom da se radi o svega nekoliko medijskih kuća, vjerujemo da to neće biti problem za stručne službe županije.

Kako ni do danas nismo dobili odgovor i podatke koje smo željeli, odlučili smo javno, ovim putem, zamoliti naše, ogulinske vijećnike u županijskoj skupštini za pomoć. Stoga ih, s nadom da nas čitaju, ovim putem molimo da ovo naše pitanje netko od njih postavi na sjednici županijske skupštine.

Podsjetimo, u Županijskoj skupštini vijećnici iz Ogulina  su  Željko Lipoščak, Jovan  Maravić, Zlatko Mrvoš, Ivan Vuković i Ivan Vučić.