Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Ljekovita hrana iz našeg dvorišta

Iskoristite darove prirode koji cvjetaju u svibnju, bez previše truda i vremena jer su vam na dohvat ruke- u vašem dvorištu, na obližnjem travnjaku ili u šumarku. Uberite maslačka, borovih izdanaka i cvjetova bazge te napravite prije svega zdrave, a potom fine sirupe, posušite biljke za čaj ili konzumirajte kao namirnicu u obroku.

 

 

 

 

Ljekovitost maslačka

Ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol, te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi. Povoljan je za ženska oboljenja, a osobito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti. Maslačak po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i rajčicu. Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, te minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo.
→ Sirup od cvjetova maslačka protiv kašlja
Uzima se po potrebi, dnevno 3-4 jušnih žlica (odrasli) odnosno čajnih žličica (djeca).
Sastojci: 300 cvjetova, 1 kg šećera, 1 l vode, 1 limun
Priprema: Uberite 300 mladih cvjetova maslačka. Stavite u lonac, prelijte s litrom vode, dodajte ocijeđeni sok jednog limuna, pa zakuhajte do vrenja. Čim zavri ugasite i ostavite da se poklopljeno ohladi i miruje preko noći.
Nakon 24 sata izvadite cvjetove iz lonca,potom svu tekućinu iz lonca procijedite kroz dvostruku gazu u drugi lonac. U procijeđenu tekućinu umiješajte 1 kg šećera pa stavite da se lagano kuha sljedećih 3-4 sata, da se zgusne do sirupa. Sterilizirajte staklene bočice i ulijte još vrući sirup u njih.
→ Čaj od sušenih listova maslačka
Recept: 2 dl vrele vode prelijte preko 1 čajne žlice sušenih listova, te nakon 10-15 minuta procijedimo.
Koristi se kod kroničnih upala mokraćnog mjehura. Pije se 2-3 puta dnevno, najviše tijekom dva tjedna.
→ Džem od maslačka
Recept: U lonac stavite 300 svježih cvjetova, prelijte s 3 litre vode i stavite kuhati na laganu vatru. Kad zakuha dodajte 3 kriške limuna i 3 naranče i kuhajte dalje miješajući dok se sve ne rastoči. Možete smjesu usitniti i sa štapnim mikserom. Potom dodajte 3 kg šećera i kuhajte još miješajući dok se šećer rastopi, pa ugustite smjesu dodajući otopljenu želatinu ili neki drugi pripravak za želiranje.
Ovaj džem se preporuča jesti za doručak, pogotovo osobama koje pate od anemije i tegoba jetre.
→ Ljekovita salata od listova i korijena maslačka
Recept: Svježe ubrane listove i korijene maslačka prije cvatnje dobro očistite i operite, nasjeckajte pa prelijte sokom limuna. Ostavite stajati 2-3 sata, pa dodajte maslinovo ulje i sitno sjeckan česan češnjaka. Možete dodati I kuhano jaje i skuhani, očišćeni, narezani krumpir. U proljeće se ova salata koristi kao čistač krvi i organizma

Ljekovitost borovih iglica (izdanaka)


Zbog velike količine C vitamina, proizvodi od borovih iglica mogu se koristiti kao preventiva protiv prehlade i gripe u zimskim mjesecima, a također i pomoći u liječenju istih zbog regenerativnih sposobnosti kolagena. Borove iglice također sadrže aktivne sastojke koji potiču iskašljavanje te tako izbacivanje sekreta iz dišnih puteva čime pospješuju liječenje upale grla i bronhitisa, a može pomoći i u ublažavanju simptoma astme. Istovremeno, antiseptičko djelovanje esencijalnih ulja iz borovih iglica uništava patogene bakterije sprječavajući širenje infekcije dišnih puteva. Visoke koncentracije vitamina A i karotenoida koji djeluju kao antioksidansi blagotvorno djeluju na zdravlje očiju,a mogu pospješiti liječenje ožiljaka od akni te usporiti nastanak bora.
→ Med od borovih iglica – recept
Sastojci:1 kg iglica bora, jele ili smreke,1 kg šećera ili meda,1 limun.
Priprema:Naberite što više mladih izboja iglica. Dobro ih operite i ostavite da se osuše.Na dno čiste i suhe staklenke nanesite tanak sloj šećera ili meda.Preko šećera odnosno meda nanesite gusto sloj iglica.Nanosite redom sloj šećera pa iglica pritom ih sabijajući prema dnu staklenke sve dok ne dođete do vrha.Između nekoliko slojeva možete dodati i par kriški limuna ako želite citrusnu aromu. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na osunčanom mjestu. Iglice će kroz to vrijeme pustiti smolu od koje nastaje sirup odnosno med.Nakon 40 dana (5-6 tjedana) sirup procijedite i izlijte u manje staklenke. Čuvajte ga čvrsto zatvorenog na hladnom mjestu.
Ljekovitost bazge


Bazga spada među najstarije ljekovite biljke Europe, a postoji tridesetak vrsti unutar porodice. Kod nas se najčešće koristi crna bazga. Bazga se može pronaći na mnogim livadama i poljima, ali treba znati koji dio biljke koristiti. Najviše je ljekovit njen cvijet i plod. Kod plodova i kore treba biti oprezan. Cvjetovi se beru u proljeće, a plodovi i kora sakuplja u jesen. Lišće bazge možemo brati tijekom cijelog perioda vegetacije, ali samo ono posve razvijeno. Cvjetovi bazge bogati su glikozidima taninima, flavonoidima, karotenima i vitaminom C. Glavni razlog ljekovitosti bazge je u flavonoidima koje sadrži jer su oni moćni antioksidansi koji štite naše stanice od oštećenja.
Ljekovita svojstva bazge: koristi u liječenju degenerativnih bolesti, prevenira nastanak karcinoma, sprečava gripe i prehlade, jača imunitet, ima antivirusno i antimikrobno djelovanje, koristi pri upali dišnih puteva, olakšava simptome astme, pomaže pri peludnim alergijama, pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi, pomaže kod akni i kožnog osipa, djeluje kao laksativ i diuretik, pomaže pri mršavljenju
→ Čaj od bazge
Recept: 3-5 grama suhih cvjetova prelijte s 250 ml ili jednom šalicom zahune vode. Pustite da tako odstoji 10 – 15 minuta pa procijedite. Ovaj čaj pomoći će pri liječenju viroza, gripa i prehlade. Ublažiti će i probleme s kašljem i dišnim putevima. Možete ga začiniti medom.
Čaj od bazge možete koristiti i kao hladniji za ispiranje grla u slučaju upala krajnika ili gnojne angine. Napravite ga na isti način ali pričekajte da se više ohladi.
→ Oblozi od bazge
Svježe listove bazge usitnite i omotajte ih gazom. Ovakve možete staviti kao obloge na bolna mjesta. Također će pomoći i kao oblozi za hemeroide.
→ Popečci od bazge
Svježe ubrane cvjetove očistite od biljnih ušiju i operite. Napravite malo gušću smjesu za palačinke i cvjetove dobro natopite u smjesu. Stavite ih pržiti na vruće ulje (mast ili što već koristite za prženje) s gornje plosnate strane. Kada blago porumeni s gonje strane tada okrenite popečak da se i druga strana ispeče. Sa svake strane peče se 2 do 3 minute, ovisno o temperaturi ulja. Uz popečke od bazge možete servirati krumpirovu salatu s lukom i listovima maslačka 🙂
→ Sok od bazge
Sastojci: 35 cvjetova bazge ,4 kg šećera ,4 l vode ,1 kg limuna ,12 dag limunske kiseline
Pomiješajte 2 l vode, cvjetove bazge, 2 kg šećera i sitno izrezan limun. Pustite neka odstoji 24 sata ali povremeno pomiješajte. Procijedite tekućinu pa dodajte još 2 kg šećera, 2 l vode i limunsku kiselinu. Tako ostavite da stoji još 24 sata i ovaj put morate povremeno miješati. Nakon toga sipajte sve u sterilizirane boce.

Od svih recepata najviše se veselim (čim procvjeta bazga u blizini moje kuće) popečcima u kombinaciji sa krumpirovom salatom sa maslačkom.
Ono što sugeriram svima da umjesto bijelog šećera, koji je jedan od glavnih sastojaka navedenih recepata, koriste neki drugi zaslađivač, ako je moguće obzirom na recepturu.
Meni najdraža zamjena, čak i za kavu je med 😀

 

Piše: Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)

Slične savjete, osim na stranicama OGportala, možete pronaći i na Facebook stranici Aroma Beautique.