Ogulin dobio prvu punionicu za električna vozila proizvedenu u Hrvatskoj

Danas je u našem gradu puštena  u pogon prva  punionica za električna vozila proizvedena u Hrvatskoj

Puštanje u pogon održano je na parkiralištu iza kafića „Stari grad“,  a svečanom puštanju u pogon nazočili su predstavnici gradske vlasti predvođeni gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, direktori i ravnatelji gradskih tvrtki i ustanova, te predstavnici tvrtki koje su punionicu proizvele. Čast da otvore prvu punionicu u našem gradu pripala je gradonačelniku Domitroviću, te Toniju Tvrtkoviću, predstavniku Zadruge za etično financiranje. Ovom prigodom je gradonačelnik izemeđu ostalog rekao:

 

Riječi zahvale gradonačelnik je uputio tvrtkama koje su zaslužne za proizvodnju ove punionice, ali i svima ostalima koji su sudjelovali u postavljanju i montaži punionice u Ogulinu te izrazio nadu da će i građani prepoznati ovaj novitet i razmisliti o kupovini električnih vozila.

Punionica osim što je posebna po tome što je prva napravljena u Republici Hrvatskoj, također ima značajke koje još nisu viđene na globalnom tržištu punionica. Ne radi se samo o punionici za električne automobile, već i za sva ostala električna vozila tj. bicikle, romobile, invalidska kolica i sl. Postavljanje punionice koštalo je 104.249,40 kuna, od čega trošak same punionice iznosi 43.362,50 kn, a ostatak iznosa se odnosi na građevinske radove, električni priključak i projektnu dokumentaciju. Postavljanje punionice je prijavljeno za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u tijeku je evaluacija projekta pa će dio iznosa, ako projekt bude prihvaćen, biti refundiran gradu Ogulinu od strane spomenutog fonda.

Kako se punionicom građani mogu u praksi služiti, saznali smo od Tea Bunte, direktora slovenske tvrtke Implera zadužene za programiranje aplikacija za punionice:

 

 

Ova punionica je proizvod tri hrvatska partnera i jednog suradnika iz Slovenije, konkretno radi se o tvrtkama: Electrom agencija – bavi se promocijom inovativnih tvrtki, proizvoda i projekata. Inicijator proizvodnje sofisticiranih punionica za električna vozila u hrvatskoj tvornici, ZEF – Zadruga za etično financiranje – najveća hrvatska zadruga i neprofitna organizacija, ITAS Prvomajska d.d. – jedna od najpoznatijih hrvatskih tvornica i jedina tvornica alatnih strojeva u Hrvatskoj i Implera / ELEVAT – slovenska tvrtka čiji inovativni softverski sustav se koristi u ZEF punionicama

 

Punionica, osim što je posebna po tome što je prva napravljena u Republici Hrvatskoj, također ima značajke koje još nisu viđene na globalnom tržištu punionica:

– Mogućnost rezervacije termina punjenja.

– Interaktivan 24“ display koji vlasniku punionice omogućuje dodatne prihode od iznajmljivanja marketinškog prostora na ekranu.

– Jedna od najvažnijih značajki je ta da za aktivaciju punjenja nije potrebna prethodna registracija korisnika/vozača niti RFID kartice, nego je dovoljno nazvati besplatni broj naveden na punionici. Nakon prvog zvučnog signala započinje punjenje vozila. To je posebno olakotno za turiste koji dolaze u razna doba dana i noći te tada nemaju mogućnost otići u neki centar kupiti RFID karticu.

– Ovu punionicu može koristiti svatko 24 sata dnevno 7 dana u tjednu, sukladno Direktivi EU 2014/94, st. 307/1. Važna značajka za Hrvatsku kao turističku zemlju je i da punionica ima korisničku podršku dostupnu 24 sata dnevno 7 dana u tjednu.

– Punionica je model E04 snage 25 kW na koju je moguće puniti 2 vozila istovremeno. Model je prilagođen za naknadnu nadogradnju na DC punionicu snage čak do 150 kW što vidimo kao skoru budućnost punionica za električna vozila.

Facebook Comments