Aktualno Županija

Što se dogodilo s Mrežnicom? Boljar čeka odgovor i kaže: Sada izgleda kao Amazona, nedostaju smo krokodili!

Već nekoliko dana rijeka Mrežnica izgleda užasno, puna je gustog blata koje se ne sliježe. Dugorešani, ali i mnogi turisti navikli na prekrasnu zelenu Mrežnicu, pitaju se što se događa, jer ni najstariji građani ne pamte da je ikad ovako izgledala. Čak i proljetos za velikih poplava i najvišeg vodostaja bila je mutna, ali čim su kiše stale, rijeka se iščistila.

– Mrežnica je prošli vikend bila kristalno čista, a sad je već danima puna blata. Kontaktirali smo Hrvatske vode i njihova prva informacija je bila da je to posljedica kiša i odrona obale. Pokušavali smo i sami odgonetnuti što se događa i zato smo angažirali dron koji je jutros preletio područje rijeke Mrežnice i na području općine Generalski Stol, na potezu od Katića do Dobrinića otkrio je sedam do osam vrulja, odnosno podvodnih izvorišta koji snažno izlaze van i donose ogromne količine blata. To blato već nekoliko dana izvire iz korita, dolazi i do Karlovca i ulijeva se u Koranu. Sad kad službeno imamo video zapis, obzirom da je ovo veliki problem, organizirat ćemo sastanak na nivou Županije te s Hrvatskim vodama i HEP-om, jer prema mom osobnom mišljenju to je rezultat utjecaja HE Lešće i akumulacijskog jezera, rekao je za KAportal dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar, te pojasnio kako u Gradskoj upravi stalno stižu brojni upiti građana,. Kaže da ih je kontaktirao i vlasnik kampa Slapić u Belavićima, jer tamo je trenutno puno gostiju, koji također pitaju što se događa s Mrežnicom.

– Naša osnovna zadaća je čuvanje rijeke Mrežnice, a i orijentirani smo na razvoj turizma, imamo projekt razvoja Vodenog grada, zato i ulažemo u izgradnju kanalizacijskog sustava, jer je želimo zaštiti. Ako ovakav situacija potraje propast će nam kompletna turistička sezona. Zato želimo po hitnom postupku naći uzroke i iznaći načine da se ovakve situacije saniraju kako se ne bi više ponavljale – naglasio je gradonačelnik Boljar.

Za sada, službenog nalaza kvalitete vode nema, analiza će biti gotova idućeg tjedna, no Mrežnica, kako je to slikovito opisao gradonačelnik Boljar vizualno izgleda kao Amazona, nedostaju joj samo krokodili. Uskoro ćemo objaviti i video zapis snimljenih vrulja u Mrežnici. (kaportal.hr)