Aktualno OG sada Ogulin

Dječji vrtić radit će i tijekom kolovoza

Poznato nam je kako školarci broje dane do završetka školske godine, pa se pitamo što je sa djecom predškolske dobi?  Broje li oni dane kada će se malo odmoriti od vrtića? Imaju li oni pravo na praznike? O tome nam ravnateljica Dječjeg vrtića Bistrac, Ivanka Turković, kaže:
Da, jako je važno da dijete tijekom ljeta, ako je to moguće, boravi kod kuće. Vrlo je važno da dijete dio ljeta provodi sa svojim roditeljima, sa prijateljima iz susjedstva, iskoristi za odlazak na more, igre u pijesku, igru sa vodom, to je neprocenjivo za dijete, koje zna osjetiti taj psihološki moment da je u krugu svoje obitelji.
A roditelji nemaju razloga strahovati da bi možda djeca, izostajući u tim ljetnim mjesecima iz vrtića, nešto mogla propustiti , odnosno da nešto neće naučiti što će druga djeca koja idu u vrtić naučiti, jer je ljetni program boravka djece u vrtiću ionako koncipiran drugačije nego onaj kroz godinu.

No, za one roditelje i onu djecu koji i kroz ljetno ne mogu bez usluga dječjeg vrtića problema neće biti.

Velik dio roditelja nema mogućnosti koristiti svoj godišnji odmor i zbog toga im je nad glavom puno upitnika, kamo će sa djetetom za vrijeme dok rade.
Zbog toga smo prošle godine počeli sa radom i u osmom mjesecu, i organizirali rad cijelu godinu. U toku mjeseca svibnja provodimo anketu među roditeljima koji se izjašnjavaju imaju li potrebu za smještaj djece u predškolsku ustanovu tijekom ljeta i na temelju tih podataka organiziramo rad u ljetnim mjesecima.”
Tijekom ljeta mi smo organizirani za rad u mješovitim skupinama, tako da ćemo prihvatiti svu djecu. Međutim, treba spomenuti da će neke specifičnosti u radu u odnosu na ostali dio godine primijetiti i roditelji i djeca, jer se mijenjaju odgojitelji i mijenja se prostor u kome djeca borave. Rad u mješovitim grupama ima svoje specifičnosti i razlikuje se od onoga na što su roditelji navikli kroz cijelu pedagošku godinu, ali evo zajedničkim trudom omogućit ćemo djeci veselo i bezbrižno ljeto.” – kaže ravnateljica Turković.

Dakle, provode li djeca ljeto ili dio ljeta s roditeljima ili u vrtiću, bit će to u svakom slučaju jedan opuštajući i odmarajući period, najviše posvećen igranju i druženju. Sa završetkom ljetnog perioda i “vrtićanci” se vraćaju u svoj uobičajeni vrtićki ritam, u kojem će uz igru i zabavu ipak i mnogo toga naučiti.

Pitali smo  ravnateljicu Turković koliko boravak u vrtiću djeluje na opći razvoj djeteta? Primijete li odgajatelji promjene, napredak djeteta?

Primjete to i odgajatelji, ali rad u vrtiću najviše primjećuje povjerenstvo za upis u prvi razred, gdje se osjeti da je dijete koje pohađalo vrtić ipak spremnije za školu i mnogo toga je naučilo i savladalo različite vještine i socijalizaciju, te je u potpunosti spremno za upis u prvi razred“-zaključuje naša sugovornica.