Aktualno Sport

Preminuo američki Hrvat Anton Turković, trener s kojim je Dražen Petrović obožavao raditi

Američki Hrvat Anton Turković – koji je od 1987. godine živio u SAD-u, u kojem je kao kondicijski trener radio s mnogim NBA igračima – preminuo je u New Yorku nakon što je izgubio borbu s opakom bolešću.
Tužnu vijest objavila je srednja škola Christ the King iz Queensa, u kojoj je Anton Turković godinama radio kao glavni kondicijski trener i fizioterapeut. Sa suprugom Brankom, koja je također podrijetlom Hrvatica, dobio je sina Tonyja i kćer Saru koji su zahvaljujući njemu zavoljeli sport. No Anton (60) u najtežoj utakmici nije uspio pobijediti. Opaka bolest bila je jača, ali ono što je iza sebe ostavio – a bio je omiljen među učenicima i profesionalnim sportašima – ostaje zauvijek.

Od legendarnog trenera, kojeg su svi obožavali, na društvenim mrežama oprostili su se mnogi njegovi bivši igrači i igračice.
U New York je Anton Turković stigao iz rodnog Ogulina 1987. godine, a svoje znanje iz borilačkih sportova specifičnim treninzima primjenjivao je na košarkaše.

Godinama je radio s bivšim NBA igračem Lamarom Odomom, s kojim se poznaje iz Queensa, četvrti u kojoj je odrastao bivši igrač Clippersa i Lakersa.

U bogatoj karijeri Turković je uz posao u srednjoj školi Christ the King privatno radio s mnogim NBA igračima, kao što su Speedy Claxton, Omar Cook i drugi.

No u Hrvatskoj je ipak najpoznatiji po tome što je u ljeto 1991. – nakon što je odbio igrati za Jugoslaviju na Eurobasketu – s njim radio legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović, kojeg je upoznao još sredinom 80-ih, kada je igrao u Ciboni. Legenda kaže kako je upravo Turković od Dražena napravio fizički moćnog igrača koji se ravnopravno mogao nositi s atletski moćnijim tamnoputim košarkašima. Uostalom, nakon te 1991. Dražen je dvije sezone u nizu imao prosjek od 20 koševa po utakmici, a 1993. izabran je među 15 najboljih igrača NBA lige (treća petorka).

‘Dražen je bio bolesnik koliko je želio trenirati. U ljeto 1991. – kada je igrao za New Jersey Netse – često je dolazio u Queens kako bi radio sa mnom. Najviše smo radili na snazi, tj. eksplozivnosti, ali posebnim treninzima i na ravnoteži, stabilnosti te refleksima. Dražen je shvatio koliko mu to koristiti u igri i često je, nakon treninga u Netsima, upotpunio treninge nekim novim stvarima kod mene’, jednom prilikom rekao je Turković u razgovoru za magazin KOŠARKA.

Ispričao je tada i jednu anegdotu koja otkriva kako je Dražen postao jedan od najboljih šutera u NBA-u te kako je lako šutirao trice s osam metara:

‘Dražen je sa mnom dosta radio šutirajući na koš medicinkom, loptom koja je tri puta teža od one kojom se igra. S medicinkom smo često radili posebne vježbe jačanja prstiju vrteći je na svih pet prstiju u krug. Dražen je brzo shvatio moje riječi kako je zadnji dio tijela koji ispušta loptu – prsti šake. Ako imaš dovoljno jake prste te jake zglobove, povećat ćeš preciznost’, dodao je Turković koji je svoje mjesto dobio u knjizi ‘Godine zmaja’, prepunoj detalja o karijeri Dražena Petrovića, s naglaskom na živoj riječi sugovornika. (tportal.hr)