Aktualno Županija

Petračić ne bira riječi kad su u pitanju geotermalni izvori

– Studiju nazvao smećem, vlastodršce političkim neznalicama i “matunima”

“Sami su si krivi” i “zabava za javnost”. Ovako je, naime, nezavisni gradski vijećnik Davor Petračić prokomentirao Studiju Instituta za energetiku Hrvoje Požar o iskorištavanju geotermalnih izvora kod Karlovca, kao i vijest objavljenu na KAportalu da se Grad Karlovac prijavio na nadmetanje Agencije za ugljikovodike za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe u istražnom prostoru Karlovac 1.

Kako je kazao Petračič, ovo već traje godinama i ništa se ne događa. Ostatak priopćenja u kojem Petračić baš i nije birao riječi naslovivši ga “Pedeset nijansi političke neznalaštine i političkih matuna” objavljuljemo u cijelosti…

Napravljena studija od Instituta Hrvoje Požar je čisto beskorisno smeće i nikako mi nije jasno kako takav ugledan institut može potpisati nešto što je “niškoristi” i tome još proglašeno poslovnom tajnom. Niškoristi je zbog toga što nije iznjedrila nove podatake i uopće nije obrađena mogućnost proizvodnje električne energije.
Uvijek se barata floskulom da ćemo imati jeftinije grijanje, ali to nije glavni benefit koji bi trebao doći (iako će grijanje toplane i s tom energijom biti i dalje skuplje od vlastitog pojedinačnog grijanja na plin ili dizalice topline), nego je glavni benefit puno širi (grijanje, proizvodnja struje, medicinski turizam, bazenski sportovi i rekreacija i naročito poljoprivreda) a nitko to još nije u cijelosti sagledao, a nadao sam se da će to sagledati studija.

Ako tako nastave, za jedno 50 godina netko će se sjetiti raditi novu studiju za nekakve “MUTU”, “MITU” ili slične EU ubožnice gdje svjetski jebivjetri gledaju kako zaraditi a da izgleda da si nešto poklonio. Ali tada nitko od nas sada funkcionalnih više to neće biti, a i naša djeca će već biti starci.
Kako političarima objasniti da čovjek ne živi vječno i da ako se nešto za čovjeka želi napraviti dobro onda je to potrebno uraditi odmah, odnosno najkasnije u nekakvoj petoljetki!? Teško štivo… ali nije jedino. I kod poplava ti isti političari još nisu shvatili da ako izgrade nasipe, da će isti vodostaj tada biti ipak viši. Glavno da se narod zabavlja i da se nešto radi, makar i nefunkcionalno, ali se ipak radii troše naši novci), a neki domaći jebivjetri omašćuju brke što će velikodušno dijeliti sa strankom na vlasti kod sljedećih izbora. Sami smo si krivi, piše Petračić. (kaportal.hr)