Aktualno Sport

Počelo zagrijavanje za večerašnji spektakl na Poljudu

NAVIJAČI IZ CIJELE HRVATSKE OKUPIRALI RIVU

Kada više od 30.000 ulaznica plane u samo nekoliko sati – a planulo bi ih i tri puta više, samo da ih je bilo – onda ne možeš pričati o utakmici na koju akteri stižu nepoželjni. Stoga napokon imamo i krunski dokaz kako Dalmacija i Split žele gledati Vatrene na Poljudu…

Večeras ćemo se uvjeriti koliko Dalmacija i Split vole Vatrene, iako bez Torcide vjerojatno nećemo doživjeti poljudsku atmosferu kakvoj su 8. listopada 1995. svjedočili Talijani. “Takvo navijanje ne može se doživjeti nigdje na svijetu”, ponosno je kazao Zvonimir Boban, legendarni kapetan koji nikada nije govorio samo zato da bi nešto rekao.

Nažalost, večeras ćemo svjedočiti vjerojatno prvoj utakmici u povijesti Poljuda kojoj, barem službeno, neće nazočiti niti jedan predstavnik Hajduka.
Hajduk se (i) na taj način distancirao od povratka Hrvatske na Poljud, jer čelnici kluba, a poglavito članovi Našeg Hajduka i Torcide ne žele imati veze s bilo kakvom akcijom u kojoj sudjeluju čelnici Hrvatskog nogometnog saveza. I to je njihovo legitimno pravo, koje apsolutno treba respektirati. Baš kao što bi i svi oni morali ispoštivati one koji su drugačijeg mišljenja i koji će večeras svojom nazočnošću i navijanjem dati podršku Hrvatskoj. A takvih će na tribinama biti više od 30.000…
Vatreni će, dakle, u Splitu imati sjajno navijanje i vojsku navijača na čijim bi krilima trebali upisati novu kvalifikacijsku pobjedu koja će nas odvesti korak do Eura. A to je nešto što je još prije nekoliko mjeseci izgledalo – nedostižno. Međutim, Zlatko Dalić uspio je u misiji koju je javno izrekao u Splitu 27. prosinca prošle godine na promociji knjige “Rusija naših snova”.

– Navijači širom Dalmacije žele Vatrene na Poljudu! To je ono što navijači žele, a i mi kao reprezentacija želimo igrati u Splitu. Prema tome, nema nikakve prepreke koja bi nam trebala stati na put.
Deset mjeseci kasnije Dalićeva je misija uspjela. Izvršni direktor HNS-a organizacijski je proveo njegove riječi u djelo, iako je bilo puno i sumnji i otpora. Kako u Hajduku i dijelu njegovih navijača, tako i u samom HNS-u. U konačnici, nije malo onih koji će i večeras sa strahom osluškivati hoće li Torcida unatoč nezapamćenim mjerama osiguranja ipak izvesti neki performans koji bi oskvrnuo spektakl utakmice. Iako ne bi smjela, da opet ne objašnjavamo zašto.

A da bi lijepa priča o povratku Vatrenih na Poljud bila zaokružena, trebat će nam i slavlje na terenu. Nadajmo se da izbornik Dalić i njegovi igrači u cijeloj toj slavljeničkoj, a na jedan način i neizvjesnoj atmosferi povratka na Poljud, nisu zaboravili da ih čeka Mađarska, suparnik koji ih je već pobijedio u ovim kvalifikacijama. Tih 30 i nešto tisuća navijača prije svega očekuju pobjedu. I zato su kupili ulaznice. Da sa svojim Vatrenima na svom Poljudu slave nakon toliko godina čekanja…(jutarnji.hr)