Aktualno Županija

Obnavljaju se zapornice na brani kod Pamučne – to je najslabija karika u sustavu obrane od poplava Duge Rese i Karlovca

Karlovačka tvrtka Energoremont počela je radove na revitalizaciji brane kod bivše Pamučne industrije u Dugoj Resi. Kako su ovi radovi važni dio sustava obrane od poplava radove je danas obišao karlovački župan Damir Jelić sa suradnicima, dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar i Tihomir Vojnović direktor tvrtke izvođača radova.

Ovo je prva faza radova koja će trajati 35 do 45 dana ako nam to vremenske prilike dozvole. Tijekom nje ćemo revitalizirati četiri preljevna polja, obaviti popravak podiznih mehanizama tablastih zatvarača i izmjenu kompletnih tablastih zatvarača sa dva cilja. Prvi cilj je spriječiti ogromne gubitke vode rijeke Mrežnice. Ta voda bi se kasnije trebala usmjeravati prema proizvodnji električne energije, prema turbinama u vlasništvu TH Investa. Drugi, možda još bitniji cilj je osposobiti mehanizme za podizanje u slučaju elementarnih nepogoda, odnosno u slučaju obrane grada Karlovca i Duge Rese od poplava. U drugoj fazi aktivnosti predviđeno je, a trenutno se razrađuje projekt po želji investitora, ugradnja automatskog podizanja, odnosno ugradnja elektromotornih pogona čak i s daljnjim upravljanjem. Uvjeti rada nisu sjajni, a prema našim informacijama nekim zatvaračima nije manipulirano zadnjih 40 godina, što dovoljno govori o važnosti ovog zahvata – kazao je Tihomir Vojnović direktor Energoremonta.

Prema riječima karlovačkog župana Damira Jelića prostor uz bivšu Pamučnu najslabija je karika u lancu sustava obrane od poplava u Županiji.
HE Lešće i Gojak te ovaj prostor sa svojim režimom voda mogu puno olakšati sustav obrane od poplave. Jedna zapornica je rekonstruirana prije tri godine, a sada će biti revitalizirane i preostale tri. Ovo je odličan posao. Veseli me što se one neće pokretati samo mehanički, već se razrađuje i onaj dio da se njima može upravljati pomoću električne energije. Naravno, ovo je jedan u nizu zahvata koji se provode, kako u Karlovcu tako i u Ogulinu. Vrijednost radova u ovoj fazi iznosi pola milijuna kuna, a troškove financira HT Invest . Naime, sustav obrane od poplave je nemilosrdan, nema tu puno razgovora, dva puta smo izdali zapovijed koja nije izvršena. I logika nalaže da svatko odgovoran, poduzima sve što može da nam se to ne dogodi i treći puta – istaknuo je župan Jelić dodajući kako je ovo dobar projekt i za investitora, jer će dobivati više novca od prodaje struje.
Župan Damir Jelić također je istaknuo kako tamo gdje je sedra Županija neće podržavati izgradnju nikakvih novih centrala pa ni malih.

Kišu koja je neprekidno padala prilikom obilaska gradilišta dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar protumačio je kao svojevrsnu simboliku kazavši kao bi bilo čudno da popravljamo zapornicu koja će služiti za obranu od poplava Duge Rese i Karlovca na sunčan dan.

Nadam se kako je ovo, kako kažu u Casablanci (film), početak jednog divnog prijateljstva odnosno početak akcijskog plana za zaštitu rijeke Mrežnice, te da ćemo nakon ovog u suradnji s Županijom, ministarstvima i Hrvatskim vodama pristupiti izumljivanju, ali sanaciji ostalih slapova koji su zarasli i koje treba očistiti, a želja nam je staviti u funkciju i rafting. Siguran sam da ćemo u dogledno vrijeme uspjeti riješiti sve probleme, istaknuo je gradonačelnik Boljar.

Gradilište su također obišli i predstavnici HEP-a, Hrvatskih voda, vatrogasaca, civilne zaštite i drugi, ali predstavnika investitora nije bilo. (kaportal.hr)