Aktualno Kolumne Vedrana Rudan

Vedrana Rudan – Štrajk

Danas štrajkaju hrvatski učitelji i učiteljice. Zato čuvam Krešu i kujicu Lily. Samo none i nonići, bake i djedovi znaju što znači čuvati desetogodišnjeg unuka deset sati u paketu.

Mali je jako inteligentan, igra nogomet, prošao je s pet nula, da nije ubili bismo boga u učiteljici. Ali… Bit s njim čitav dan?! Lily hrani pastelnim bojicama, pa sjedne za kompjuter. Smije se dok guta frape, frape leti na ekran. Pa mu ja kažem, pizda ti materina. Pa on meni kaže, reći ću tati da si mi rekla, pizda ti materina, pizda ti materina, pizda ti materina.

Pa ja kažem, nisam ti rekla sto puta, pizda ti materina, pa on kaže opet si rekla, pizda ti… Onda ga, neka ostane među nama, tresnem kuhačom po mršavoj guzici. On urla. Ja urlam, kujica urla. Iz ustiju joj visi slina u duginim bojama. Jebeni štrajk, jebena učiteljica, jebena Hrvatska vlada, jebena Hrvatska… Da nije jebenih, ludih, hrvatskih učiteljica i ponekog učitelja ja bih danas u miru božjem brijala noge.

Što oće Krešina učiteljica? Što žena uopće radi? U školu uđe u sedam i trideset, izađe oko pet, pola šest, ponekad i sedam. U razredu sjedi trideset i dvoje djece. Tu ima djece sa posebnim potrebama i one bez ikakvih potreba. Ponekad dijete za vrijeme nastave krene u vece, pa se tamo pokaka.

Kad se pokaka vidi da nema toalet papira, pa na posranu guzicu navuče gaće. S vremena na vrijeme djetešce poželi oprati ruke sapunom. Retardus mali. Sapuna u hrvatskim školama nema otkako imamo Hrvatsku.

Neka od te posrane djece imaju u školi ručak. Sjednu za stol, usranom ručicom uzmu u ruku žlicu, žlicom promiješa kašu, u njoj ugledaju crve. Onda učitelji roditeljima moraju reći da je okej jesti crve, to su proteini, onaj tko im isporučuje hranu je u Hadezeu, zato je hrana dvostruko hranjivija. Direktorica jedne riječke škole prijavila je ukazanje crva u kaši. Roditelji su je preko fejsa linčovali. Direktorica, jebena izdajica svoje domovine.

Da, ona Krešina učiteljica je Krešu naučila čitati, pisati, računati, recitirati, pjevati, glumiti, sve to u tri godine. On zna da se ne piše hoču mobitel, neču crve u kaši.

Krešina učiteljica još mora na kraju svake školske godine organizirati priredbu za roditelje. U najvećem je stresu pred najveći državni praznik Božić. Onda dječica pjevaju “Božić dolazi”. “Kompletna femili, sve je svečano, oko trpeze pričaju priče stare, obiteljskeeeeeeeeeeeeeeee…”

Krešo više ne ide na vjeronauk jer je mom sinu Tomislavov tata rekao da je njegov mali dobio blagoslovljen kurac u riticu. Tomica se još oporavlja, velečasni će postati biskup. Tomislavovi mama i tata ne žele pričati o tome. Bolje da je Tomicu pojebao velečasni nego, ne daj bože, kakva komunjara ili, još više ne daj bože, Srbin.

Krešo je svaki vikend kod mene. Moja nevjesta je učiteljica, zato dragovoljno radi i vikendom. Šije djeci kostime za priredbe, okolo prosjači ne bi li joj netko udijelio paket toalet papira i bočicu tekućeg sapuna. Često od dobrih ljudi dobije kašetu voća, papirnate čaše, salvete. Ja sam joj u nedjelju dala dvije kutije čačkalica jer će djeca na satu likovnog raditi životinje, a životinjama trebaju noge.

Nije lako ići u treći razred i učiti prirodu i društvo. Jedan od zadataka je bio, čiji lik bi stavio na euro, kad Hrvatska prijeđe na euro. Trebalo je napisati imena tri velika Hrvata. Jebote! Prvi mi je pao na pamet Nikola Tesla. Mali je rekao da on ne može. Drugi mi nije pao na pamet. Odlučili smo se za Miju Negovetić, Ivanu Brlić Mažuranić i Josipa Silića. Zaguglajte Ivanu i Josipa.

Prokleti štrajk! Što oće učiteljice? Danas se sa pet tisuća kuna može lijepo živjeti, ako stanuješ sa roditeljima, ako nemaš djece, ako te roditelji hrane, ako ti nona, sluškinja u Italiji, od ušteđevine kupi polovni Punto.

Krešinoj učiteljici ne treba sat od petnaest tisuća eura koji nosi jedan od Plenkovićevih majmuna. Krešina učiteljica nije ratna zločinka da bi morala mjesečno dobivati pet svojih plaća. Nije ni sutkinja koja krade ljudima zemljišta pa ih onda prodaje za milijune eura. Krešina učiteljica nije ministarka koja za proviziju posreduje između lopova i Države.

Krešina učiteljica je ljudsko biće koje želi poštovanje i plaću kojom bi mogla preživjeti u zemlji u kojoj samo zločinci imaju pravo na život dostojan čovjeka.

Dok ovo pišem Krešo pleše oko polumrtve kuje. Prebio ju je.

Bravo, Krešo! Kad odrasteš, bit ćeš premijer!

 

Piše Vedrana Rudan

http://www.rudan.info/

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)