Aktualno Županija

Solidarnost na djelu: Karlovac postaje dom izbjeglicama iz Sirije – u državne stanove sredinom studenog stiže 10 obitelji

Da se i u Karlovačkoj županiji, Karlovcu i Dugoj Resi, uređuju državni stanovi za azilante, KAportal pisao je prije gotovo pet mjesec, a sada je poznato i da će biti useljeni za 15-ak dana.

– Sredinom studenog u Karlovac će stići 48 državljana Sirije (deset obitelji) u izbjegličkom statusu, pristiglih u Hrvatsku temeljem odluke Vlade RH, najavili su iz humanitarne organizacije Isusovačka služba za izbjeglice (JRS), partnera Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade RH u projektu integracije izbjeglica u projektu preseljenja, te pozvali građane Karlovca na dobrodošlicu, otvorenost i suradnju.

Dodali su kako je prvih deset pristiglih obitelji započelo s intregracijom u Sisku kao novoj sredini trajnog boravka, a deset obitelji koje će biti preseljene u Karlovac, u državne stanove koje je EU sredstvima uredio i opremio Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, trenutno je u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini. Sljedeće dvije godine bit će im pružena podrška u integraciji, nakon čega trebaju početi samostalne živote.
– Program preseljenja je izraz međunarodne solidarnosti i podjele odgovornosti s državama u koje je pristiglo ili unutar kojih boravi velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita (u ovom slučaju Turska), te alat za upravljanje zakonitim migracijama i sprječavanje krijumčarenja kojima su izbjeglice na nezakonitim putovima često izložene. Na ovaj su način izbjeglice prije samog dolaska prošle sve sigurnosne, zdravstvene i druge preglede, utvrđen im je izbjeglički status te su upoznati za svim zakonima, propisima, običajima i načinom života u Hravtskoj. Njihov dolazak je dobrovoljan, dok je integracija započela samim dolaskom u RH, napomenuli su u JRS.

Podsjetili su da je integracija je dvosmjeran proces pa su otvorenost i susretljivost lokalne zajednice i institucija ključan preduvijet dugoročno uspješne integracije, te naglasili da vjeruju kako će Karlovac svojim novim sugrađanima pružiti podršku, mir, sigurnost i novi početak.
– Dolaskom u grad Karlovac, osobe pristugle putem projekta preseljenja nastavljaju s intenzivnim tečajem hrvatskog jezika te kreću u proces integracije i pripreme za pristupanje tržištu rada, kako bi što prije i uspješnije postali samostalni i ravnopravni građani koji će svojim radom, kulturom, zalaganjem i vještinama doprinositi zajedničkoj dobrobiti grada i svih sugrađana. Jučer stranci, danas smo susjedi, poručili su iz JRS-a, čiji će stručni tim biti podrška u integraciji novih stanovnika Karlovca. (kaportal.hr)(foto:ilustracija)