Aktualno Županija

Karlovčani mogu predložiti prioritete u proračunu – Grad planira uređenje Zvijezde, vrtića, jeftinije karte umirovljenicima…

– Stvarno bismo željeli da šira javnost pogleda što predlažemo i planiramo u 2020. i pozivam sve da se do 7. studenog jave s prijedlozima, pozvao je danas gradonačelnik Damir Mandić Karlovčane da sudjeluju u savjetovanju o nacrtu gradskog proračuna za iduću godinu.

Grad predlaže da bude 362 milijuna kuna, što je nešto više od ovogodišnjeg, ponajprije jer realizacija nekih od projekata traje, ali neće biti završena do kraja godine, pa je “prebačena” u iduću. Među najvećim projektima u 2020. jest Karlovac 2, odnosno, Aglomeracija Karlovac – Duga Resa, koja treba donijeti i komunalno uređenje Zvijezde. Napokon!

– 2020. će donijeti rekonstrukciju komunalne infrastrukture Zvijezde, prije svega, Radićeve. Osim europskog novca, sami ćemo morati izdvojiti najviše novca za sufinanciranje, za Zvijezdu, okvirno, oko 45 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo i završiti poduzetničku zonu u Gornjem Mekušju; tamo je bilo problema – nađena su neka minsko-eksplozivna sredstva – pa je izgubljeno nešto vremena. Traje izgradnja vrtića Mahično, iduće godine će vrtića Dubovac pa ćemo 2020. zatvoriti izgradnju tih objekata; ostat će Banija, koja će krenuti pri kraju sljedeće godine, naveo je Mandić.
Za projekte za koje novac stiže iz EU, Grad će nastojati svoj dio osigurati iz redovnih prihoda – za Karlovac 2 bit će to novac od povećane komunalne naknade, komunalnog doprinosa i poreznih prihoda – vidjet će što će biti s kompenzacijskim mjerama s nacionalne razine, no bude li potrebno, posegnut će i za kreditom jer sada Grad nije previše zadužen.

Iduće godine Karlovac treba dobiti Urbanistički plan uređenja ŠRC-a Korana, odnosno, desne obale rijeke i odrediti način na koji će iskoristiti ovaj potencijal, ali i 4. izmjene i dopune GUP-a. Bit će sveobuhvatne, ali, potvrdio je Mandić, neće “maknuti” obvezu provođenja urbanističko-arhitektonskog natječaja za Koranu i Nazorovu. Grad čeka i rezultate natječaja za koncesiju za istraživanje geotermalnih izvora, a nada se i da slijedi obnova vrelovoda: zato će s 3 milijuna kuna pomoći Gradskoj toplani da izradi projektnu dokumentaciju.
Pomoći će iduće godine i umirovljenicima više nego do sad, odnosno, većim iznosom sufinancirati autobusne karte pa će oni morati izdvajati manje.

– Naši umirovljenici će sljedeće godine te godišnje karte koje sada sufinanciraju s 290 kuna, plaćati 200 kuna. Nije to neki veliki iznos, ali vjerujem da će im pomoći, izjavio je Mandić. (kaportal.hr)