Aktualno Županija

Prvo usklađenje gradske odluke o načinu pružanja javne usluge s državnom uredbom, onda Čistoćin prijedlog pa gradonačelnikov “blagoslov” cjenika

Nova cijena odvoza otpada se još “kuha”

Dok u Primorsko-goranskoj županiji komunalna poduzeća upozoravaju da će odvoz otpada nekima poskupjeti i više od 1000 posto pa traže ocjenu ustavnosti nove Vladine Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, u Karlovcu se nova cijena odvoza otpada još slaže. Najprije Gradsko vijeće treba, upravo zbog spomenute Uredbe, izmijeniti svoju Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, Čistoća potom napraviti prijedlog cjenika odvoza, na njega “blagoslov” dati Vijeće za zaštitu potrošača i gradonačelnik Damir Mandić, a Karlovčani onda odvoz plaćati po novoj, sasvim sigurno, višoj cijeni. Pitanje je samo koliko višoj.

Novi cjenik, zbog novog načina pružanja usluge, odnosno, prikupljanja ne samo miješanog komunalnog otpada nego i biorazgradivog, te osiguranja odvojene primopredaje miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog, reciklabilnog komunalnog otpada, te problematičnog i glomaznog otpada, Čistoća je predložila lani u studenom, ali je suglasnost na njega uskratilo najprije Vijeće, a onda i gradonačelnik.

– U međuvremenu je zbog problematičnosti provođenja u praksi došlo do izmjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom kojom je propisano da je cijena obvezne minimalne javne usluge: jedinstvena na području pružanja usluge za sve korisnike usluge razvrstane u kategoriju korisnika kućanstvo; jednaka je za sve korisnike usluge razvrstane u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo unutar iste potkategorije iz priloga koji je tiskan uz ovu Uredbu i čini njezin sastavni dio. Dopunjen je i čl. 20. a vezano uz obračun cijene javne usluge. Prijelaznim odredbama propisana je obveza jedinice lokalne samouprave da usklade Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ove Uredbe (14.9.2019.god.), kažu nam u Gradu.

Stoga Gradskom vijeću predstoji izmjena Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Karlovca i to tako da u njoj bude cijena obvezne minimalne javne usluge zbog usklađivanja s navedenom Uredbom. Prijedlog odluke mora ići na javno savjetovanje, a mišljenje treba dati i Vijeće za zaštitu potrošača. Što će karlovačka javnost i oba vijeća reći, zbog kratkih rokova saznat ćemo vrlo brzo, no u nekim gradovima su već upozorili na nelogičnosti da je fiksni dio usluge jednak, primjerice, fast foodu od 30-ak kvadrata i velikom trgovačkom centru, kao i samcu i peteročlanoj obitelji.

Kad bude određen taj fiksni dio, predstoji definiranje onog varijabilnog. I na njega mišljenje treba dati Vijeće za zaštitu potrošača, a gradonačelnik suglasnost.
– Varijabilni dio će se odrediti naknadno, cjenikom javne usluge, a kojeg je Čistoća d.o.o. dužna podnijeti Gradonačelniku na odobrenje u roku od 30 dana od stupanja na snagu izmjene navedene Odluke. I ovaj cjenik mora ići na Vijeće za zaštitu potrošača, napominju u Gradu.

A to bi značilo da Karlovčane nove cijene odvoza otpada čekaju ne baš s prvim danom Nove godine, ali svakako na njenom početku. (kaportal.hr)