Aktualno OG sada Ogulin

Nakon upita OGportala iz HŽ Infrastrukture kažu: pokrenut će se postupak ugovaranja Upravitelja za stambenu zgradu

OGportal je 6. studenog pisao o (ne)uvjetima u kojima žive stanari dotrajale željezničke zgrade na Bukovici. Upit o tome hoće li nešto poduzeti po pitanju sanacije zgrade, proslijedili smo na HŽ Infrastrukturu. Iz ove državne tvrtke primili smo odgovor u kojem stoji:

S obzirom na različitu vlasničku strukturu u navedenoj stambenoj zgradi, Bukovica broj 2 i broj 4, Sektor Nekretnina će pokrenuti postupak ugovaranja Upravitelja za stambenu zgradu.
Nakon ugovaranja Upravitelja i u dogovoru svih suvlasnika donijet će se dinamika održavanja stambenog objekta“.

ŠTO KAŽE ZAKON?

Zakon koji regulira ovo područje je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Na snazi je već  dvadesetak godina!  Sve zgrade koje imaju tri ili više stanova ili drugih prostora, po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima moraju imati organizirani način upravljanja nekretninom!

Ako se dogodi da zgrada nema upravitelja, onda  će u tome slučaju lokalna uprava imenovati prinudnog, odnosno privremenog upravitelja koji će upravljati zgradom do sklapanja ugovora o redovnoj upravi. Normalno, netko od suvlasnika može zatražiti ponudu od upravitelja po mjeri suvlasnika.

Zašto nešto od toga nije učinjeno u proteklih dvadesetak godina, pitanje je za vlasnika, dakle HŽ-a, te prijašnja gradska vodstva.