Aktualno OG sada Ogulin

U Gradskom društvu Crvenog križa Ogulin održane radionice o ljudskim pravima

Ratka Višnić, edukatorica za ljudska prava, sudjelovala je u prosincu 2019. godine u Berlinu na Erasmus + treningu namijenjenom za trenere ljudskih prava,  u organiziciji Youth Come on iz Njemačke. O istom treningu ima samo riječi hvale:
“TC „Forum of Changes“ je za mene vrlo korisno iskustvo na putu ka daljem neformalnom obrazovanju u području ljudskih prava i smatram se sretnom i privilegiranom što sam sudjelovala na njemu. Uz mlade iz 10 različitih europskih zemalja u multikulturalnom Berlinu u kojem se sve marginalizirane skupine osjećaju dobrodošlo kroz intenzivne 10-dnevne radionice otvorili smo različite teme ljudskih prava, mirnog rješavanja konflikta, ksenofobije, predrasuda i stereotipa, tolerancije i naučili nove alate koje možemo koristiti u daljnjem radu. Osvijestila sam druge metode u vođenju radionica i istih ću se savjeta pridržavati u budućnosti. Stekla sam dragocjeno iskustvo i bogatija sam za nova prijateljstva. Ovakvi susreti doista otvaraju prozor u svijet”-rekla nam je Ratka Višnić, koja je ovom prigodom  nastupila kao predstavnica Institute for Youth Power Croatia (IYP Croatia), organizacije iz Rijeke.

Po povratku u Ogulin, u siječnju je stečeno znanje prenijela učenicima/cama 5-7 razreda razreda osnovnoškolskog uzrasta, putem metodologija aktivnog angažiranja djece u proces učenja uz što manje pasivnog slušanja, zagovaranja osobnog duhovnog rasta, samopoštovanja i poštovanja za svako dijete, podupiranja nehijerarhijske, demokratske i suradničke okoline za učenje, podupiranja refleksije, analize i kritičkog mišljenja, podupiranja promjene ponašanja i stavova, kao i prepoznavanja važnosti humora, zabave i kreativne igre u učenju.
Radionice na kojima je bilo više od 50 sudionika/ca odvijale su se u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Ogulinu, a na istima su sudjelovale i starije polaznice društveno rekreacijskog programa „Dnevni boravak“.
Budući da je edukatorici cilj promoviranje ljudskih prava na lokalnoj i globalnoj razini i da želju za doprinosom u modernizaciji zajednice podržava i GDCK Ogulin, iste radionice će se nastaviti odvijati i u veljači i ovim se putem pozivaju svi zainteresirani neovisno o dobi da se pridruže radionicama neformalnog obrazovanja za ljudska prava.