Aktualno Kolumne Vedrana Rudan

Vedrana Rudan – Ja djevojčica

Uskoro krećem za Beograd. Doba je korone, zato ću knjigu „Puding od vanilije“ promovirati pred kamerama. Kako izgledati nekoliko desetljeća mlađe?

Muškarac je Pamet, žena je predmet. Kad muškarac govori na televiziji njega se sluša, kad žena govori na televiziji, nju se gleda. Kad ima oko trideset.

Što učiniti sa sobom kad imaš trideset puta dva i još plus?Srećom, živimo u vremenu kad baš svaka žena u pravim rukama može postati djevojčica.

Predebela sam. Zbog korone i stresa, nema to veze sa sladoledom od čokolade, bademima prelivenim čokoladom, čokoladom obloženom čokoladom… Ne! Stres je kriv za moje kilograme! Ipak, toliko ružnih viceva o debelim ženama.?!

Otišla gospođa svojoj doktorici. „Doktorice, što mislite jesam li predebela?“ „Gospođo, nitko nije „debeo“, „predebeli“ ne postoje. Vi ste samo „pretili“. Vaša težina nije u skladu sa vašom visinom.“ „Koliko bih morala biti visoka da mi težina bude u skladu s visinom?“ “Jedno četiri metra.“

Odvratno. Jebote! Kako u tri tjedna izgubiti dvadeset kilograma? Gledam na internetu „prije“ i „poslije“. „Prije“vidim ženu svoje tonaže, „poslije“ sebe kakva ću biti ako kupim prašak „Topisalo“. Imam još tri sata, dvadeset minuta i pet sekundi da za dvije kutije platim trideset posto manje.

Jutros sam bila kod doktorice Tee Brozičević, ona pomlađuje u Termama Selce na Trsatu. „Želim nove jagodice, usne pet brojeva veće, brisanje bora sa čela i između obrva, brisanje bora smijalica, imam bore smijalice, a nikad se ne smijem. Jebem ti sudbinu!“

„Znate“, rekla je doktorica, „možda to baš i nema mnogo smisla. Ja se zalažem za dostojanstveno starenje, vi imate osobnost…“

„NE ŽELIM OSOBNOST! SKINITE MI ČETRDESET GODINA!“ „Mogu vam osvježiti lice, ima načina, izgledat ćete kao da imate pedeset…“ „PEDESET? MISLITE LI VI DA JE PEDESET MLADOST? ŽELIM BITI MLADA, NE OSVJEŽENA! USKORO ODLAZIM NA TELEVIZIJU! ZNATE LI VI ŠTO ZNAČI IMATI SEDAMDESET PLUS I BITI ŽENSKO?!“ Balavica koja ima trideset i pet, a izgleda kao da ima dvadeset, tapšala me po ramenu: “Dvadeset godina manje nije malo manje.“ „Ali dvadeset godina manje meni nije mnogo manje.“ Izašla sam iz ordinacije.

Moja frizerka Jasmina na Trsatu nije pročitala da bejbiblupramenovi skidaju trideset godina. „Teško je vašu boju pretvoriti u bejbiblu. Zbog te nijanse morala bih vam spaliti kosu, možda bi bilo bolje…“ „MORAM BITI MLADA! SPALITE ME AKO TREBA! I TO ĆE BITI BOLJE OD OVOGA U ŠTO MORAM GLEDATI! ZAŠTO NE PROMIJENITE OGLEDALA!“ Jasmina mi je na glavu stavila pramenove boje lisičjeg repa, skinula mi je samo deset godina. Nije svako zlo za zlo. U njezinom sam salonu dobila novu ideju.

Pročitala sam u Gloriji ili nečem sličnom da Tarik Filipović odlazi na zaleđivanje podbratka. Jes! I ja imam podbradak! Čim sam došla doma nazvala sam Polikliniku Bagatin. „Želim doći na zamrzavanje podbratka!“ „Nema problema. Proces je jednostavan. Stavi se jedan aplikator, možda dva, konzultacije su besplatne, rok trajanja je…je…je…Ovisi o tipu kože i načinu ishrane. Cijena četiri tisuće kuna po aplikatoru ili dva puta toliko, ako treba dva puta ili tri puta toliko, ako treba tri puta, ali…“

„A nuspojave?“ Gospođa nije znala, ali postoji gospođa koja zna. Bojim se nuspojava otkako sam čula da Pfizer izazivaupalu srčane ovojnice, Astra ugruške, kinesko cjepivo ih nema, ali štiti od korone samo ako si na distanci…Što ako zamrznem podbradak, a salo iz podbratka mi ode u guzicu? Koliko košta zamrzavanje guzice?

Za tri tjedna odlazim u Beograd, a neću izgledati kao da imam trideset i šest mjeseci. Ma, baš me briga. Danas su u modi samo žene u petnaestoj.

vedrana green

Piše Vedrana Rudan

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)