Aktualno Gastro Magazin

Pačja prsa s prokulicama

“Ručak na brzaka”, a da nije brza hrana i istovremeno apsolutni užitak za nepce?!

“Na pamet mi odmah padaju pačja prsa. Otkrila sam ih prije nekoliko godina odvaživši se pokušati pripremiti taj kultni dio patke u nadi da ih neću prepeći. Ako pratite kulinarske emisije, glavna kritika natjecateljima kod pripreme ovog jela je da su prsa prepečena pa se nekako nisam upuštala u pripremu. Sada je ta namirnica dostupnija za nabavu i nama u manjim mjestima pa je češće na našim stolovima.” – kaže naša Vanja, autorica bloga Gorski kotao.

Za ovaj obrok vam ne treba duga priprema niti puno sastojaka. Meso patke je aromatično, a prsa se pripremaju bez dodatka masnoće. Naravno, možete im dodati neki umak s narančom, brusnicom, aronijom ili malo nara s kojim se izvrsno slažu. Ja ih najviše volim s prilogom od zelenog povrća poput prokulice, brokule, matovilca ili rukole.

Pripremam ih na tavi od lijevanog željeza. Vrijeme pripreme je vrlo kratko, a meso ne traži mariniranje. Od začina koristim samo sol i papar jer pačja prsa imaju specifičnu aromu pa mi je šteta to zamaskirati nekim drugim začinima.

Sastojci za pačja prsa s prokulicama (za 2 osobe)

pakovanje filea pačjih prsa (cca 400 g)
sol
papar
300 g prokulice
pržene bučine sjemenke

Priprema:

Prokulicu očistite i spustite u lonac s proključalom slanom vodom. Nemojte ju prekuhati, neka ostane hrskava. Pačja prsa osušite papirnatim ubrusom te oštrim nožem ili skalpelom zarežite kožu u obliku rešetke Pazite da ne zarežete meso da vam ne iscure sokovi kod pečenja. Posolite i popaprite s obje strane.

Prsa stavite na hladnu i suhu tavu kožom prema dolje i uključite plin. Kako se tava zagrijava, masnoća se topi. Kada je tava već jako vruća i prsa se prže, dovoljno je 5-6 min i onda ih okrenite. Ukoliko su pačja prsa s debljim slojem masnoće, trebat će nekih 8-9 minuta. Trebala bi se lako odvojiti od tave i biti zlatne boje. Na drugoj stranih ih pržite nekih 3-4 min ili ako su deblja, 5-6 min. Ja ih još okrenem i bočno na minutu sa svake strane. Za okretanje mesa koristite hvataljku da ne bodete meso. Izvadite prsa iz tave i ostavite da malo odmore prije rezanja.

Blanširanu prokulicu ocijedite i stavite na masnoću od pečenja te lagano sotirajte nekoliko minuta da se prožmu okusi. Posolite i popaprite. Ako volite, možete popržiti malo oraha i slanine na kockice pa posuti prokulicu. Ja sam dodala pržene bučine sjemenke.

Prsa narežite i poslužite s prilogom. Meso bi trebalo biti ružičasto. Uz ovo jelo bi išao neki Traminac ili čaša dobrog craft piva. Dobar tek! (gorskikotao.com)