Aktualno OG nekad OG sada Ogulin

Ogulinski branitelji – kako je nastajala ogulinska 143.

Ogulinska 143. brigada danas je obilježila 30. obljetnicu, a mi ćemo se prisjetiti ogulinskih branitelja u našem kraćem video prilogu, koji donosi inserte snimljene između 1991. i 1995. godine.  Donosi neke od prvih početaka organizirane obrane Ogulina, prvo u stražama po mjesnim odborima (Bošt), pa u odredima Narodne zaštite, bataljunu Klek sve do moćne i slavne, naše 143.  Teško je reći tko je snimio koji od video isječaka ali u svakom slučaju radi se o nekom od Ogulinaca, ondašnjih video snimatelja, čije smo materijale i prije ponekad koristili, a to su uglavnom bili Ivan Ban, Daniel Vukelja, Damir Magdić (Best) i Miro Brozović.

Početkom 1991.godine, a po preporuci predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, počinje i u ogulinskom kraju organiziranje pučanstva u nenaoružane dobrovoljačke odrede.
7. srpnja 1991. ustrojava se prva legalno naoružana vojna postrojba, bataljun „Klek“ Zbora narodne garde, koji broji 109 pripadnika, naoružanih prvenstveno lakim oružjem, uglavnom puškama M-48.
Ubrzo zatim Glavni stožer Hrvatske vojske donosi zapovijed o formiranju Zapovjedništva obrane grada Ogulina. Osvojeno naoružanje iz vojarni omogućava formiranje i opremanje novih, većih vojnih postrojbi. Formira se 4. pješačka bojna, a ubrzo zatim i 5. ogulinska pješačka bojna koje se tada vode i ustrojavaju u sastavu 110. karlovačke brigade Zbora narodne garde. Istovremeno osvojena topnička oruđa omogućuju i formiranje prve samostalne topničke bitnice koja će nedugo zatim prerasti u mješoviti artiljerijski divizijun 143. brigade.
Zapovijed o formiranju ogulinske 143. brigade HV Glavni stožer HV donosi 13. studenog 1991. godine. Odmah se formira Zapovjedništvo brigade, 3. pješačka bojna, mješoviti topnički divizijun, pristožerne postrojbe, a dotadašnje 4. i 5. pješačka bojna 110. brigade postaju 1. i 2. pješačka bojna 143. brigade HV i time ulaze u organski sastav najveće ogulinske vojne postrojbe.

Ogulinska, 143. brigada HV preuzima i uspješno brani utvrđenu crtu bojišnice, dodatno je utvrđuje i svakodnevno borbeno djeluje u obrani sve do proljeća 1992. godine kad se nakon međunarodnog priznanja RH i dolaska mirovnih snaga UN-a, privremeno prevodi u pričuvu i demobilizira. Održavanje crte bojišnice preuzima novo formirana ogulinska postrojba, Domobranska bojna Ogulin u čiji sastav privremeno prelaze dio topničkih i izvidničkih postrojbi, samostalna satnija Saborsko te dio pripadnika 143. brigade.

Domobranska bojna Ogulin aktivnom obranom utvrđuje nadalje posjednutu crtu bojišnice, osigurava i štiti objekte od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Na području Radošića i Kapele uspostavlja novu crtu bojišnice u neprijateljskoj dubini čime osigurava bolji taktički položaj obrane i na taj način smanjuje ugrozu naselja uz crtu bojišnice (Josipdola, Carevog Polja, Modruša) i povećava sigurnost prometa na glavnoj cesti koja preko Kapele povezuje sjevernu i južnu Hrvatsku.
Početkom rujna 1994. godine novim ustrojem Hrvatske vojske reorganizira se većina brigada u pukovnije. Od 143. brigade HV i Domobranske bojne Ogulin formira se 143. ogulinska domobranska pukovnija. Ova sinergija omogućava podizanje borbenih sposobnosti i još intenzivnije pripreme za predstojeća napadna djelovanja.