Aktualno Auto svijet Magazin

Video iz tunela Sv. Rok: oba su vozača kriva, BMW-ov znatno više

Vozač sivog Renault Espacea vozio je pretjecajnom trakom, a vozač bijelog BMW-a X6 vozio je uz opasno premali razmak, svjetlosnim signalom požurivao je vozača ispred sebe i na kraju pretjecao desnom trakom…

Video vožnje autocestom A1, koji je izazvao veliku polemiku na društvenim mrežama, a potom i u medijima pokazao je lošu kulturu vožnje i lakoću činjenja opasnih prometnih prekršaja na autocesti, jer su vozači svjesni da mogu kršiti prometne propise bez straha od sankcija.


To još jednom potvrđuje kako se, u smislu povećanja sigurnosti prometa na našim cestama, trebamo fokusirati na sljedeću mjeru: Povećanje izvjesnosti kažnjavanja za kršenje prometnih propisa.

Ocjena konkretne situacije, temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

Vozač sivog Renault Espacea napravio je prometni prekršaj po:
čl. 142. st. 1 – vožnja pretjecajnom trakom autoceste (“Autocestom se vozila moraju kretati krajnjom desnom prometnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni”)

a vozač bijelog BMW X6 napravio je niz opasnih prometnih prekršaja po:
čl. 67. st. 1 – pretjecanje s desne strane automobila
čl. 109. st. 1 – ugrožavanje sigurnosti premalim razmakom
čl. 142. st. 2 – pretjecanje voznim trakom autoceste
čl. 142. st. 3 – požurivanje vozila ispred sebe davanjem zvučnih i svjetlosnih signala
čl. 142. st. 4 – premali razmak od vozila ispred

Kombinacija prekršaja koje je napravio vozač bijelog BMW X6 ukazuje i na elemente obijesne vožnje, koje nisu definirane Kaznenim zakonom, čl. 226.

Iz ove zanimljive prometne situacije, koja srećom nije rezultirala nesrećom, koja je mogla biti i tragična treba izvući sljedeće zaključke, odnosno

PRIJEDLOG MJERA

1. U svrhu povećanja izvjesnosti kažnjavanja za prometne prekršaje, sve opasne lokacije na cestama te autoceste treba premrežiti radarskim kamerama, koje bilježe/kontroliraju: brzinu, razmak, vezanost vozača i putnika, korištenje mobilnog uređaja, nepropisno pretjecanje, prolaske kroz crveno svjetlo, oduzimanje prednosti, poštivanje ugroženih sudionika u prometu, pješaka, biciklista, mopedista…
2. Definiciju “Obijesne vožnje”, Kazneni zakon čl. 226., treba proširiti odredbom za vožnju autocestom uz razmak 75 posto i više manji od minimalnog temeljem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl. 142. st. 4 (razmak u iznosu prijeđenog puta u dvije sekunde pri konkretnoj brzini). (autoportal.hr)