Aktualno Auto svijet Magazin

BMW X5 i X6 i službeno predstavljeni, kraljevi luksuzne SUV klase još agresivniji i napredniji

BMW je predstavio opsežno ažurirana izdanja uspješnih Sports Activity Vehicle (SAV) i Sports Activity Coupé (SAC) modela za luksuzni segment, ovo su novi, osvježeni – X5 i X6

Novi BMW X5 (G05) i novi BMW X6 (G06) naglašavaju staloženost i sigurnost detaljnim revizijama dizajna. Osvježena linija pogonskih sustava uključuje nove motore, najnoviju generaciju plug-in hibridnog sustava za BMW X5 xDrive50e i 48V blaga hibridna tehnologija za sve ostale modele. Također prednjače novi sustavi za automatiziranu vožnju i parkiranje i potpuno digitalni sustav upravljanja/upravljanja iDrive s BMW zakrivljenim zaslonom koji se temelji na BMW operativnom sustavu 8.
Ažuriranje će kod X5 pružiti sve što mu je potrebno za održavanje vodeće pozicije na svjetskom tržištu u svom segmentu i omogućiti BMW X6 da osigura svoju poziciju broj jedan ispred konkurenata drugih premium njemačkih proizvođača. Dva modela proizvodit će se u tvornici BMW Group Spartanburg u SAD-u, stručnom centru za BMW X modele, a njihovo globalno lansiranje počinje u travnju 2023.

Što je najveća novost u izgledu? Tanja svjetla. Nove jedinice prednjih svjetala sada imaju tanji obris za 35 milimetara. Njihovi elementi svjetla za dnevnu vožnju u obliku strelice usmjereni su prema van i također služe kao pokazivači smjera. Matrix LED prednja svjetla s prilagodljivom kontrolom i nezasljepljujućim dugim svjetlima BMW Selective Beam, plus M Shadowline svjetla, uključeni su na popis opcija.

BMW maska sad donosi Iconic Glow kao opciju za BMW X5 model, do sad je to bio slučaj samo kod X6.
Digitalna tehnologija sastoji se od 12,3-inčnog informacijskog zaslona iza upravljača i kontrolnog zaslona s dijagonalom zaslona od 14,9 inča – oba smještena iza jedne staklene površine. Funkcionalnost upravljanja dodirom kontrolnog zaslona dovela je do značajnog smanjenja broja tipki i prekidača u korist digitalnog upravljanja za brojne funkcije. Inovativni kokpit i povezana ažuriranja na ploči s instrumentima donose posebno progresivan osjećaj modernom vrhunskom ambijentu.

Novi BMW X5 i novi BMW X6 mogu se naručiti s izborom osmocilindričnog benzinskog motora, šestocilindričnog rednog benzinskog motora i šestocilindričnog rednog dizelskog motora – svaki iz najnovije generacije pogonskih jedinica. Svi motori sada su povezani s isto tako novim osmostupanjskim Steptronic Sport mjenjačem. Svoju snagu šalju na cestu – ili čak na neasfaltirane površine, prema potrebi – putem BMW xDrive inteligentnog sustava pogona na sve kotače.
Sve pogonske jedinice sada imaju 48V blagu hibridnu tehnologiju. Ova sveobuhvatna primjena elektrifikacije dolazi u obliku elektromotora integriranog u prijenos. Ovaj motor stvara izlaznu snagu do 9 kW/12 KS i 200 Nm okretnog momenta, pomažući motoru s unutarnjim izgaranjem da pruži uglađenu, dinamičnu vožnju uz visoku učinkovitost. Novi plug-in hibrid BMW X5 xDrive50e nudi više snage, učinkovitosti i električnog dometa.

Pogonski sustav za plug-in hibridnu varijantu SAV-a također je potpuno prerađen, a ažurirani model nosi oznaku BMW X5 xDrive50e. Šesterocilindrični redni benzinski motor najnovije generacije i sličan novi elektromotor udružuju se kako bi razvili izlaznu snagu sustava od 360 kW/490 KS (uključujući privremeni učinak pojačanja) – povećanje od 70 kW/96 KS u odnosu na prethodni model – i kombinirani okretni moment od 700 Nm, što je povećanje od 100 Nm. Nazivna snaga benzinskog motora od 230 kW/313 KS predstavlja povećanje od 20 kW/27 KS na jedinici koju zamjenjuje.

Kompaktni električni motor integriran u osmostupanjski Steptronic Sport mjenjač proizvodi nominalnu snagu od 145 kW/197 KS (+62 kW/84 KS). Osim toga, inovativni stupanj predmjenjača – koji se koristi za povećanje efektivnog okretnog momenta koji proizvodi električni motor na maksimalnih 450 Nm na ulazu prijenosa za motor – pomaže u pružanju još oštrije isporuke snage. BMW X5 xDrive50e ubrzava iz stanja mirovanja do 100 km/h za 4,8 sekundi. Dizelski dio vjerujemo da će i dalje biti najzastupljeniji kroz xDrive30d izvedbu od 286 KS!

Top izvedba, ona s dodatkom slova M, brojat će 530 KS kao i do sada. Najnovija verzija osmocilindričnog motora pokreće i novi BMW X5 M60i xDrive i novi BMW X6 M60i xDrive od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde. Novi X modeli u salone stižu sredinom proljeća…(N. Jurković, autoportal.hr)