Aktualno OG sada Ogulin

Grad Ogulin još čeka naknadu troškova obrane od poplava koje su nas zadesile 2022. godine

U ogulinskom Pučkom otvorenom učilištu, nedavno je održana radionica “Da nas rijeke ne poplave, smanjimo rizik od poplave!” u organizaciji Hrvatskih voda i partnera projekta VEPAR.
Među ostalima, radionici je nazočio zamjenik gradonačelnika i načelnik ogulinskog Stožera Civilne zažtite Daniel Vukelja. Tom prilikom je, između ostalog, ukazao na činjenicu da Grad Ogulin, još uvijek od Hrvatskih voda, čeka naknadu troškova obrane Ogulina od 2 poplavna događaja koja su nas zadesila tijekom 2022. godine.
Tragom te informacije, od zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje zatražili smo dodatna pojašnjenja vezana uz tvrdnje koje je tom prigodom izrekao.

Iz njegovog odgovora doznajemo kako je Grad Ogulin na adresu Hrvatskih voda uputio dva zahtjeva. Prvi, za poplavu koja nas je zadesila 17. i 18. rujna 2022. godine u iznosu od 284.079,08 kn s PDV-om, i drugi, za poplavu dana 29. i 30. rujna 2022. godine u iznosu od 61.131,90 kn s PDV-om, što ukupno iznosi 345.210,98 kn s PDV-om.
Prvi zahtjev za naknadu troškova je upućen dana 14. listopada 2022. godine, a drugi dana 18. listopada 2022. godine, i to na adresu HRVATSKE VODE, VGO za srednju i donju Savu, Ured direktora, gosp. Davorin Piha, dipl.ing.građ..
Zahtjevi su upućeni temeljem članka 133. Zakona o vodama (NN br. 66/2019, 84/2021).

Radi se o troškovima kao što su dobava pijeska za punjenje vreća, prijevoz vreća po terenu, isključenje EEN kablova i rasvjete kako ne bi došlo do kratkog spoja, osiguranje prometnica (postavljanje prometnih znakova zabrane prometa po poplavljenim prometnicama), najam šumarskog kamiona sa „škarama“ za uklanjanje naplavina, troškovi HGSS-a i vatrogasaca i njihove opreme, vozila, čamaca, agregata i drugog, naknada za oštećenu, uništenu i izgubljenu opremu, alat, trošak goriva, servis brodskog motora koji je oštećen i slično. Tu su i troškovi pranja ulica nakon poplave, dobava najlona i drugog materijala za zaštitu od poplave, troškovi Stambeno komunalnog gospodarstva vezano za čišćenje prometnica i drugih poplavljenih površina i drugi troškovi.
Daniel Vukelja navodi kako je Grad Ogulin platio sve fakturirane troškove sudionicima obrane od poplave u 2022. godini iz svog proračuna.

Zanimalo nas je ujedno postoje li neka dugovanja iz prijašnjih godina, na što nam je zamjenik gradonačelnika Vukelja rekao kako su troškovi iz ranijih poplava, koje su zadesile Ogulin u 2021. i ranijim godinama, refundirani.
Prema njegovim riječima, zahtjev za zadnju poplavu, koja je zadesila Ogulin 17. svibnja 2023. godine, još nije upućen, jer Grad Ogulin još nije zaprimio račune od svih tvrtki koje su sudjelovale u obrani od poplave.

Specifikacija troškova za koje Grad Ogulin još čeka sredstva: