Aktualno OG sada Ogulin

Javni poziv za odabir i imenovanje umjetničkog direktora 19. Ogulinskog festivala bajke

Temeljem Odluke Turističkog vijeća od 20.10.2023. godine, Turistička zajednica grada Ogulina raspisuje javni poziv za odabir i imenovanje umjetničkog direktora 19. Ogulinskog festivala bajke.
Od 07. do 09. lipnja i 06. do 08. rujna 2024. godine će se održati 19. Ogulinski festival bajke u Ogulinu – zavičaju bajke na već poznatim festivalskim scenama. 19. Ogulinski festival bajke želi na poseban način obilježiti svoje 19. izdanje, jer se u 2024. godine obilježava 150. godišnjica rođenja Ivane Brlić Mažuranić, najpoznatije hrvatske spisateljice za djecu. Sinergijom prirodnih ljepota i mnogobrojnog kulturno-edukativnog sadržaja, u OGFB-u će uživati svi koji žele doživjeti bajku. Ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj potaknut je stvaralaštvom Ivane Brlić-Mažuranić kojoj je rodni grad kao jedinstveni spoj prirodnih ljepota, brojnih mitova i legendi bio neiscrpno vrelo inspiracije u trenucima stvaranja najpoznatije zbirke bajki u Hrvatskoj, Priče iz davnine. Ivana i likovi iz njenih bajki danas su u Ogulinu – zavičaju bajke domaćini svim bajkopiscima i bajkama svijeta.

Festival nudi bogat i raznolik cjelodnevni program koji uvijek naglašava univerzalne vrijednosti ljudske egzistencije kroz slavljenje bajke, interakciju izvođača i posjetitelja, OGFB želi, osobito obiteljima i djeci, pružiti poseban doživljaj zajedništva i poticaja za kreativno učešće u Festivalu. Raznovrsni program donosi sadržaj za svakoga: neke od najboljih dječjih predstava hrvatske produkcije, animaciju i ulični teatra, pripovijedanje, koncerti, edukativno-prezentacijske i kreativne radionice, ogulinski promotivno-prodajni sajam knjiga, a za ljubitelje rekreacije organizira se Ciklobajka – rekreativna biciklijada ogulinskim krajolikom.
Idejni koncept Ogulinskog festivala bajke utemeljila je  Dragana Lucija Ratković Aydemir (vlasnica tvrtke Muze d.o.o. iz Zagreba) a predstavlja jedan od 3 ključna kulturno-turistička proizvoda Strategije razvoja kulturnog turizma u Ogulinu – zavičaju bajke, koju provodi Turistička zajednica grada Ogulina. Upravljačka struktura se kroz godine mijenjala, a sastoji se od direktora Festivala, umjetničkog direktora i izvršne produkcije. Umjetnički direktor na samom početku OGFB-a je bio Željko Zorica ŠIŠ, dok je od 2008. godine umjetnički direktor bio Mario Kovač do 2017. godine, nakon čega je umjetnički direktor bio Aleksandar Kovačević. Direktorica OGFB, od osnutka do 2016. godine, je bila  Ankica Puškarić, koju je naslijedila sadašnja direktorica Turističkog ureda TZ grada Ogulina,  Sonja Drašković Dedić.

Osnovni uvjeti kandidature:
• Kandidaturu za umjetničkog direktora mogu podnijeti hrvatski i strani državljani/ke, uz priloženu životopis, isključivo na hrvatskom jeziku
• Kandidati moraju imati iskustvo i stručnost u području kazališne i scenske produkcije i organizacije festivala
• Kandidature mogu biti istaknute isključivo u vlastito ime
• Produciranih najmanje 5 festivala (3 s područja kulture a 2 iz nekog drugog područja)
Potrebna dokumentacija:
• Životopis na hrvatskom jeziku
• Pismo motivacije s predloženim konceptom Festivala(sažetak koncepta) – do 2 kartice teksta
• Financijsku ponudu za ponuđeni angažman
Kandidature se predaju u pisanom obliku isključivo preporučenom poštom Turističke zajednice grada Ogulina, Kardinala A. Stepinca 1, 47300 Ogulin. Uz adresu obvezno je navesti: „Ne Otvaraj – umjetnički direktor 19. OGFB-a“.
Kandidature s nepotpunom dokumentacijom, kao i one koja ne stignu do navedenog roka, neće biti razmatrane.
Rok kandidature i objava rezultata
• Javni poziv otvoren je objavom na web stranici Turističke zajednice grada Ogulina
• Rok predaje kandidature je 14.12.2023.
• Objava rezultata će biti na web stranici Turističke zajednice grada Ogulina: www.visitogulin.hr