Aktualno OG sada Ogulin

Monografija ” Specijalna jedinica policije Grom Policijske uprave Karlovac u Domovinskom ratu 1991.-1995.”

Povodom obilježavanja 33. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Grom, predstavnici Udruge SJP Grom Josip Turković i Ivan Salopek posjetili su danas ogulinsku Gradsku Knjižnicu i čitaonicu. Dočekala ih je ravnateljica Anita Brozović Šolaić. Ovom prigodom predstavnici Udruge uručili su joj, za potrebe Knjižnice, 2 primjerka monografije ” Specijalna jedinica policije Grom Policijske uprave Karlovac u Domovinskom ratu 1991.-1995.”.

Josip Turković bio je, podsjećamo, prvi zapovjednik voda Ogulin SJP Grom, a Ivan Salopek je bivši pripadnik ogulinskog voda od 1991. do 2001. godine i jedan je od članova uredničkog vijeća monografije. Autori monografije su dr. sc. Jakša Raguž i dr. sc. Darjan Godić, a uredničko vijeće činili su bivši pripadnici ove jedinice. Rad na monografiji trajao je pune 4 godine, a temelji se na iskazima pripadnika SJP Grom te na pisanoj dokumentaciji iz vremena Domovinskog rata.

SJP Grom osnovana je 1. ožujka 1991. godine. Sastojala se od vodova Ogulin, Slunj, Duga Resa i tri voda Karlovac. Tijekom 1991. godine SJP Grom je prva formirala liniju obrane na području Karlovačke županije i suprotstavila se neprijateljskim postrojbama. Osnivanjem postrojbi ZNG-a, SJP Grom od 1992. do 1996. godine odlazi na ratišta diljem Hrvatske (zapadna Slavonija – Voćin, dubrovačko ratište – Cavtat, Ličko ratište – Gospić, Velebit…) te sudjeluje u raznim borbenim akcijama i operacijama (oslobađanje Cavtata, operacije “Maslenica”, “Medački džep”, “Bljesak” i “Oluja”).

Inače, svake godine članovi Udruge SJP Grom sudjeluju u obilježavanju godišnjica svih operacija u Domovinskom ratu, te godišnjica pogibelji svojih suboraca. Tako će i sutra predstavnici Udruge sudjelovati u cjelodnevnom programu 33. obljetnice osnutka SJP Grom, koji će se odvijati u Karlovcu.

Anita Brozović Šolaić zahvalila je na dobivenim knjigama, koje će se moći posuditi  već od danas.