Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

‘Kako nisam dobio ni jedan glas? Pa glasao sam sam za sebe! OK, ne mogu jamčiti da je žena glasala za mene…‘

Izborni skor Marka Milanovića Litre nakon prebrojavanja glasova i službenih izbornih rezultata je – 0 glasova

Marko Milanović Litre, izborni kandidat na zajedničkoj listi Mosta i njegovih Suverenista, mogao je biti siguran da će osvojiti barem jedan glas. Svoj. Međutim, njegov je izborni skor nakon prebrojavanja glasova i službenih izbornih rezultata – 0 glasova.

U redu, kaže za Jutarnji, ne može znati je li mu bilo tko, pa i njegovi najbliži, dao preferencijalni glas, ali zna, kaže, da ga je dao sebi samome. Glasao je na biračkom mjestu 151 Špansko jug, u OŠ Tituša Brezovačkog.

  • Nisam uopće išao za tim, dva dana poslije izbora sam, razočaran rezultatom, prestao pratiti, dok mi prijatelj jutros na kavi nije rekao “evo, u mojoj ulici imaš devet glasova”. On je, naime, bio u biračkom odboru. Zaintrigirao me pa sam u rezultatima pogledao svoju ulicu, 0 glasova. Vjerujući da sam nešto krivo napravio, odabrao sam rezultate za cijelo izborno mjesto i tamo je pisalo “0. Potom sam otvorio cijelu tablicu, detaljno ju pregledao i rezultat je isti – 0 glasova. E sad, nije to ništa spektakularno niti bi bilo što značilo kad ne bih znao da sam osobno glasao za sebe i ispravno ispunio birački listić i ubacio ga u kutiju. Ne mogu ja garantirati da je supruga glasala za mene, kaže da jest i nadam se da jest, ali zanima me gdje je završio glas u koji sam siguran, moj vlastiti. Da sam dobio jedan jedini preferencijalni glas, rekao bih “ok, ja sam glasao za sebe i to je to” – kaže za Jutarnji Litre.

Iako mu je, dodaje, nekolicina prijatelja čak poslala fotografije ispravno popunjenih listića prije nego su ih predali, i dalje ne bi mogao tvrditi da su listići bili ispravni, ali kategorički tvrdi da je njegov listić, na kojemu je zaokružio svoje ime, bio ispravan.
Na svom je Facebook profilu objavio fotografije izbornih listića o kojima govori.

  • Prijatelji koji su mi dali fotografije su u šoku, gdje su završili njihovi glasovi. Pa nije u pitanju samo taj jedan glas! Razmislite o mogućim posljedicama ako je u svakom od preko 200 biračkih odbora u VI. izbornoj jedinici u Zagrebu ‘samo‘ jedan glas ukraden. To su stotine glasova! Na razini Hrvatske tisuće i tisuće. Sjetimo se primjera generala Glasnovića, koji je izgubio mjesto u Saboru za samo 11 glasova. Možete li zamisliti razmjere ovakvog problema? – kaže.

Vjeruje da nije diskreditiran samo on i njegovi glasovi, nego “da je takvih onda sigurno još”. – Ovdje se ne radi o meni ni o jednom glasu više ili manje. Ovo je problem svakog kandidata i svakog birača u ovoj državi. Kada se glasovi ne broje kako treba, ‘Vlast proizlazi iz naroda‘ postaje prazna fraza – razočaran je.
Zbog toga je u petak ujutro od DIP-a zatražio hitan i transparentan uvid u glasačke listiće s navedenog biračkog mjesta.

  • Odgovorili su mi “da rezultat sa zapisnika o radu biračkog odbora odgovara rezultatu koji je objavljen na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva”. Ako mi se ne omogući transparentan pregled glasačkih listića, biti ću prisiljen poduzeti pravne korake protiv svih uključenih u izborni proces, počevši od biračkog odbora podizanjem kaznene prijave – najavljuje i poziva građane da na izbori.hr provjere je li njihov glas pravilno zabilježen “bez obzira kome ste ga dali”.
  • Rokovi su prošli, sve mi je jasno, nisam ni pomislio provjeravati. Ljudi koji su glasali za mene s pravom se sad pitaju gdje su završili njihovi glasovi – zaključuje. (V. Gotal, jutarnji.hr)