Aktualno OG sada Ogulin

U saborskim klupama i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović

Danas je održana konstituirajuća sjednica novog 11. saziva Hrvatskog sabora. Novoizabrani zastupnici izabrali su predsjednika i potpredsjednike Sabora, te članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Po treći put dužnost predsjednika Sabora obnašat će HDZ-ov Gordan Jandroković.

Od 151 zastupnika u Hrvatskom saboru, HDZ s partnerima osvojio je, podsjećamo, 61 mandat, SDP s partnerima 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, po dva IDS i Nezavisna platforma sjever te Fokus jedan. U Saboru će sjediti i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Saborski zastupnici su položili svečanu prisegu kojom su započeli obnašati svoju dužnost. U saborskim klupama, iz naše 7. izborne jedinice, je i gradonačelnik, SDP-ovac, Dalibor Domitrović, koji je, podsjećamo, mandat izborio na listi koalicije Rijeke pravde.

Što se tiče zastupnika iz Karlovačke županije, u novom sazivu Sabora je i dvoje Karlovčana. To su Draženka Polović koja je saborski mandat dobila s liste Političke platforme Možemo!, te karlovački gradonačelnik Damir Mandić. On je na listi HDZ-a bio 11. no kako je saborski mandat osvojila aktualna županica Martina Furdek – Hajdin, čija je trenutna funkcija nespojiva s funkcijom županice, u saboru je gradonačelnik Mandić.

Mandate su u 7. izbornoj jedinici osvojili i HDZ-ovci, Tomo Medved koji će i dalje obnašati funkciju potpredsjednika Vlade i ministra branitelja, ali i Karlovčanka sa zagrebačkom adresom Nikolina Brnjac. Brnjac je do sada obnašala funkciju ministrice turizma, ali kako je sama najavila, neće biti u sastavu nove Vlade te će ostati saborska zastupnica, iako ima namjeru ući u Europski parlament na izborima u lipnju.

Prva sjednica novog saziva održana je u zgradi Hrvatskoga sabora na Trgu svetoga Marka, koju ubrzo očekuje temeljita obnova. Očekuje se da će se tijekom ljetne stanke Sabor preseliti u vojarnu na Črnomercu.