Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sudjelovanje u Međuresornoj vježbi SIGURNOST 24

Sudjelovanjem u Međuresornoj vježbi SIGURNOST 24, Vatrogasna zajednica Karlovačke županije završava prvi dio ciklusa osposobljavanja pripadnika Intervencijske vatrogasne postrojbe Karlovačke županije, odnosno vatrogasnog modula za požare otvorenog prostora. Vježba se održava na otoku Rabu u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, a u skladu s Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini. U vježbi sudjeluju vatrogasne snage Vatrogasnih zajednica Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Istarske i Karlovačke županije.

Tema vježbe je postupanje snaga u slučaju istovremenog požara otvorenog prostora koji se dogodio na otoku i požara na plovnom objektu te koordinacija lokalnih snaga i snaga koje pristižu u pomoć. Jedan od ciljeva vježbe je provjera usvojenih znanja i vještina te operativne sposobnosti vatrogasnih postrojbi.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije sudjeluje u srijedu i četvrtak u vježbi s modulom za požare otvorenog prostora kojeg čini 38 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila. Osim sudjelovanja u vježbi SIGURNOST 24, pripadnicima IVPKŽ ovo je ujedno završna dvodnevna vježba nakon niza odrađenih aktivnosti provjere i osposobljavanja.

Podsjetimo, VZ Karlovačke županije je još 02. ožujka održala smotru vatrogasaca, vatrogasnih vozila i opreme kada su se prvi puta okupili pripadnici IVPKŽ koji su se dobrovoljno javili da žele biti dio postrojbe. U svibnju je u dva termina održana provjera znanja, sposobnosti i vještina kojoj je pristupilo ukupno 78 kandidata. Nakon toga je krajem svibnja i početkom proveden i Program osposobljavanja za prijevoz i rad s helikopterom na vatrogasnim intervencijama te praktični dio obuke s helikopterom.

Na vježbi sudjeluju i 3 djelatnika JVP Ogulin i 4 člana DVD-a Josipdol, sa 3 vozila.