Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Primorac: Došli najveći umovi iz područja biomedicine

Split je postao središte svjetske znanstvene zajednice. Iduća tri dana održava se 13. konferencija primijenjene genetike i predavanja o translacijskoj medicini, koji su u našu zemlju doveli više od 400 vrhunskih znanstvenika iz cijeloga svijeta. Među njima su i četiri nobelovca.

Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenivši da taj događaj Hrvatsku ovih dana smješta u središte zanimanja svjetske znanstvene javnosti, što je iznimno važno za hrvatsku znanost.

– Važno je da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja turizma, prirodnih i kulturnih ljepota, no organiziranjem ovakvih događaja postajemo prepoznati kao zemlja koja drži do znanosti i ima kapaciteta nositi se s najprestižnijim postignućima i raspravama u svijetu.

– Četiri nobelovca i 450 gostiju iz zemlje i svijeta samo potvrđuju visoki rejting konferencije, a ovdje sam u ime hrvatske države, kako bismo dali snažnu podršku takvom događaju, rekao je Jandroković.

Primorac: Došli najveći umovi iz područja biomedicine

Osnivač ISABS-a Dragan Primorac ustvrdio je da je riječ o jednom od najvećih svjetskih znanstvenih brendova na području personalizirane medicine te kliničke, forenzičke i antropološke genetike. Globalno ne postoji mjesto koje okuplja veći broj znanstvenika koji predstavljaju vodeće autoritete iz područja biomedicine, kao i četvero dobitnika Nobelove nagrade.

– Danas govorimo o proizvodnji organa u laboratoriju, analizi cijeloga genoma, novim iskoracima u forenzičkoj genetici kako bismo otkrili počinitelja kaznenog djela iako nemamo njegov profil u DNA bazi podataka. Isto tako govorimo o podacima u borbi protiv karcinoma, analiziramo jednu pojedinačnu stanicu kako bismo dobili njeno profiliranje, o tome da pacijenti koji imaju karcinom imaju različitu mutaciju u tkivu, o razvoju nove imunoterapije i potpuno novom konceptu. To je molekularni pristup razumijevanju mehanizma nastanka bolesti, kaže Primorac.

Podsjetio je kako je do sada u radu konferencije sudjelovalo deset dobitnika Nobelove nagrade, više od 6000 znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Hrvatsku odredilo kao jednu od najvažnijih destinacija na području znanosti, zdravstva, inovacija i turizma.

U Split su stigli nobelovci Sir Richard Roberts, Aaron Ciechanover, Gregg Semenza i Svante Paabo. Istodobno s ISABS konferencijom organizirana je manifestacija Nobel Spirit tijekom koje dobitnici Nobelove nagrade raspravljaju o personaliziranoj medicini budućnosti, razvoju znanosti i biomedicine te društva u cijelosti.

Na otvorenju je sudjelovalo više od 500 liječnika, znanstvenika i studenata te brojne osobe iz javnog i političkog života Hrvatske.

Ohrabrio mlade

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, organizator konferencije, prije je istaknuo važnost dolaska vrhunskih stručnjaka koji određuju budućnost medicine prema 22. stoljeću.

Konferencija će pružiti uvid u nova područja molekularne analize, razumijevanja genoma, proteoma, glikoma i epigenoma, što će omogućiti personalizirani pristup liječenju dosad neizlječivih bolesti, uključujući karcinome.

Primorac je izrazio zadovoljstvo što iz Splita šalju poruku o novom konceptu medicine te naglasio da Hrvatska može biti u samom svjetskom vrhu.

Posebno je ohrabrio mlade, poručivši im da njihova budućnost ovisi o današnjem radu te da ne mogu biti na boljem mjestu nego na ovoj konferenciji u Splitu. (hrt)