Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš o legioneli na Rebru: Nema zataškavanja. Ne vidim krivnju ravnatelja

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je otišao na KBC Zagreb zbog smrti troje pacijenata zaraženih legionelom te zbog nezadovoljstva komunikacijom slučaja prema javnosti.
Podsjetimo, u ponedjeljak je objavljeno da je na Rebru otkrivena legionela te da je zaraženo petero pacijenata. Nedugo nakon toga doznalo se da su tri pacijenta preminula te da su zaraženi pacijenti već bili teško bolesni tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje. No, ubrzo se doznalo da pacijenti nisu preminuli u posljednjih nekoliko dana kako se pretpostavljalo. Ravnatelj Rebra Ante Ćorušić kazao je nakon toga da javnost nisu obavijestili jer nisu željeli dizati paniku. Ministar Beroš oglasio se o svemu u utorak.

 

“Kad je riječ o legioneli kao zarazi, treba reći da u RH godišnje imamo 60-ak slučajeva, a smrtnost je 10 posto, znači – ništa novo, događa se već neko vrijeme”, započeo je Beroš.

“Želim izraziti žaljenje, izražavam sućut njihovim obiteljima. Mislim da je ovo kompleksan događaj, danas sam tu da vidimo o čemu se radi, da vidimo koje su radnje poduzete da bi se spriječilo ponavljanje incidentalnih događaja”, kazao je Beroš.
Navodi da se u svim zdravstvenim ustanovama provode preporučene mjere, jednom tjedno se vrši padterizacija.

“Vrlo vjerojatno, s obzirom na protupotresnu obnovu, zbog prenamjene odjela, dolazi do stvaranja slijepih crijeva u vodovodnoj opskrbi koja su locus minoris za nastanjavanje ove bakterije. Danas smo detektirali ta slijepa crijeva kao mogući izvor zaraze”, naveo je ministar.

Beroš je rekao da demantira navode o bilo kakvom zataškavanju.

“Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, prije oko šest tjedana obavijestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, formirao sam radnu skupinu.”

“Želim svim pacijentima poslati poruku o sigurnosti”, dodao je, navodeći da se provode sve mjere kako bi se širenje spriječilo. “Slijepa crijeva nastala zbog obnove uzrok su ovog zbivanja.”

“Rebro na tjednoj bazi radi anti-legionela program, nedjeljom”, kaže predstavnik HZJZ-a. “Na dnevnoj bazi kao radna skupina ćemo se nalaziti i raditi na kontroli ove situacije.”

Bernard Kaić kaže da nema potrebe obavještavati javnost nego raditi na tome da se spriječi širenje te navodi da nije bilo zataškavanja.

Ravnatelj bolnice Ante Ćorušić navodi da legionele ima svgudje oko nas. “Ima je u svim bolnicama vjerojatno, zrakoplovima, svugdje oko nas… Nama se dogodilo početkom travnja kad smo dijagnosticirali prvoi slučaj pacijentice i tad smo obavijestili HZJZ koji je s nama bio stalno u kontaktu i napravili smo prva uzorkovanja i otkrili da je voda za kupanje vjerojatno izvor inefkcije legionele. Zadnjih 15 dana nema nijedan slučaj nove infekcije tako da mislimo da smo stavili to pod nadzor.”

“Opreza nikad dosta. Vjerujem da smo iz ove krize izašli okrznuti zbog ove tri smrti, ali jednostavno je to nešto što se događa, dogodilo se i nastojat ćemo da se to ne ponovi”, dodao je.

“U ovom trenutku ne vidim ravnateljevu krivnju, nije kriv ni za potres ni za stvaranje slijepih crijeva ni za spojavu legionele”, kazao je Beroš.

Novinari su ministra pitali smatra li se krivim. “Za sve u zdravstvenom sustavu, ja se po zapovjednoj odgovornosti osjećam se krivim, odnosno zadužen za analizu  stvari.”

Osvrnuo se i na svoju jučerašnju izjavu da je o svemu doznao iz medija. “Mislim da riječ o određenoj pogrešci, mislim da me morao izvijestiti, ali je izvijestio još i važniju instituciju – HZJZ i ako je to jedini krimen bit će najlakše jer se to lako da riješiti.” (N1)