Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Od ponedjeljka više, sezonske cestarine za određene skupine vozila

U razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna ponovno se uvode skuplje sezonske cestarine za deset posto, osim za kamione i autobuse, priopćile su u petak Hrvatske autoceste.

Tako će od ponedjeljka za I. skupinu vozila, cijena cestarine na Autocesti A1 na dionici od Zagreba do Karlovca stajati 2,80 eura umjesto dosadašnjih 2,50 eura, dok se na dionici Zagreb – Dugopolje cijena povećava na 26,40 eura umjesto dosadašnjih 24 eura. Nadalje dionica autocestom Zagreb – Rijeka stajat će 10,10 eura, dok je do sada bila 9,20 eura, a dionica Zagreb – Goričan 6,40 eura, umjesto 5,80 eura.

Dionica Zagreb – Lipovac na A3 poskupljuje na 18,60 eura sa 16,90 eura, a Zagreb – Osijek na 17,70 eura sa 16,10 eura.

Iz HAC-a podsjećaju da su sezonske cijene cestarine uvedene 2017. godine, ali i da se zadnje četiri godine (tijekom i nakon COVID krize) nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.

Isto tako navode da je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Primjerice ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 eura HAC ju je zaokružio na 20,10 eura umjesto na 20,20 eura.
Za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji te je cestarina je ista od 2012. godine.

Objašnjava se i kako je model sezonskih cijena cestarina jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

– Posljedično, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi), kaže se u priopćenju HAC-a.(hrt)