Aktualno OG sada Ogulin

Ana Salopek dobila nagradu Grigor Vitez u kategoriji ilustracija za stariju djecu

Naša Ogulinka Ana Salopek jedna je od dobitnica Nagrade „Grigor Vitez“ 2023. za dječju književnost i ilustraciju.

Svečano uručivanje nagrada održalo se u četvrtak, 20. lipnja 2024. godine u 19 sati u kavani Palainovka, (Zagreb) u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj te osnivača i organizatora Nagrade „Grigor Vitez“.

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA 2023. po izboru Stručnog povjerenstva Nagrade „Grigor Vitez“:

Spisateljica Andrijana Grgičević je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u romanu DRAGI JA IZ PROŠLOSTI, PLATIT ĆEŠ MI ZA OVO! (Ibis grafika, Zagreb)
Spisatelj Zoran Pongrašić je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za mladež u romanu KUJA ZA VJEŠANJE (Knjiga u centru, Zagreb)
Ilustratorica Ana Salopek je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za ilustraciju za stariju dob djece u slikovnici ČUVARICA STABLA (Knjiga u centru, Zagreb)
Ilustratorica Maja Biondić je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za ilustraciju za mlađu dob djece u slikovnici PAS IZ KARTONSKE KUTIJE (Knjiga u centru, Zagreb)

Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: izv.prof.dr.sc.Sanja Lovrić Kralj, predsjednica Povjerenstva, predsjednica Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti, sveučilišna profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, Sonja Švec Španjol, dopredsjednica Povjerenstva, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja, nezavisna kustosica, Zdenko Bašić, ilustrator, dobitnik Nagrade „Grigor Vitez“, Ida Gašpar, knjižničarka, predsjednica Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva; ,Nada Mihaljević, književnica i dobitnica Nagrade “Grigor Vitez“.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez”su Knjižnice grada Zagreba i kavana Palainovka. (foto: M. Cvjetko, SDNašaDjecaHrvatske)