Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ministar Dabro u Bošnjacima: Asocira na ratno razdoblje

Snažno nevrijeme, s jakim vjetrom, kišom i tučom, poharalo je jučer dijelove Hrvatske. Najgore je prošao istok zemlje. Iščupana su stabla, razbijeni automobili, uništeni krovovi, fasade, poljoprivredne površine.
Nevrijeme koje je jučer pogodilo istok Hrvatske komentirao je i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

– Ovaj tjedan imat ćemo Savjet za Slavoniju i Baranju gdje ćemo do tada od župana, gradonačelnika i načelnika jedinica područne lokalne samouprave imati informaciju o pričinjenoj šteti, stožeri civilne zaštite će nam pripremiti određene podatke i kada budemo sagledali visinu štete onda ćemo donijeti odluku, rekao je.
Nevrijeme je pogodilo i Brodsko-posavsku županiju. Štete su također velike.

Najgore su prošla mjesta zapadno od Slavonskog Broda sve do Nove Gradiške. Nastradali su krovovi, pročelja, kuće, automobili, ali i poljoprivreda.

HRT-ova ekipa bila je u Brodskom Stupniku.

Goran Jelinić, načelnik Općine Brodski Stupnik rekao je kako su jutros komunicirali sa nadležnima u Brodsko-posavskoj županiji i da idu u smjeru proglašenja elementarne nepogode.

– Ono što naši građani mogu očekivati je da ćemo mi poduzeti sve što je u našim mogućnostima da osiguramo mogućnost da oni budu obeštećeni, rekao je.
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro obišao je Bošnjake nakon jučerašnjeg nevremena. Rekao je da asociraju na ratno razdoblje.

– Uz potporu Županije i Vlade RH bitno je što prije podnijeti zahtjeve i procjenu štete na stambenim, gospodarskim objektima i poljoprivrednim usjevima, staviti život u normalnu funkciju i vjerujem da ćemo kroz naredno razdoblje imati Bošnjake kao i prije, rekao je.

Na pitanje ima li mogućnosti prevencije rekao je kako je to pitanje za milijun dolara.

– Imao sam od noćas bezbroj poziva gdje poljoprivredni proizvođači inzistiraju na vraćanju protugradne obrane u smislu raketa. Tražio sam od Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) da mi dostave stanje lansirnih rampi, rekli su da su u lošem, devastiranom stanju. Čujemo da znanost kaže da rakete nemaju svrhu. Moje osobno mišljenje, a treba i uvažiti ljude koji žive na ovom prostoru – sva dozvoljena sredstva treba koristiti, makar da psihološki budu svjesni da su svi dali sve da se spriječi ovakvo olujno nevrijeme, rekao je ministar Dabro.(hrt)