Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trump se odriče Projekta 2024 unatoč vezama s tom konzervativnom grupom

Donald Trump pokušao se u petak distancirati od sveobuhvatnih planova skupine tvrdokornih konzervativaca nakon povratka republikanaca na vlast, nedugo nakon što je njezin čelnik ustvrdio da je u tijeku druga američka revolucija koja će “biti bez krvi ako joj ljevica to dopusti.”

Republikanski predsjednički kandidat odrekao se bilo kakve povezanosti s Projektom 2025, planom koji su demokrati napadali kako bi istaknuli ono što kažu da je Trumpov ekstremni politički program za drugi mandat ako pobijedi predsjednika Joea Bidena na izborima 5. studenog.

 

Mnogi ljudi uključeni u projekt pod vodstvom Zaklade Heritage, najvećeg američkog konzervativnog think tanka, radili su u Trumpovoj Bijeloj kući i vjerojatno bi pomogli popuniti njegovu administraciju ako pobijedi u studenom.

Ali Trump je na svojoj platformi Truth Social rekao da nema ništa s tim planom.

– Ne znam ništa o Projektu 2025. Nemam pojma tko stoji iza njega, napisao je.

– Ne slažem se s nekim stvarima koje govore, nastavio je, dodajući da su neke od njihovih tvrdnji “apsolutno smiješne i beznačajne”.

Trumpova objava uslijedila je tri dana nakon što je predsjednik Zaklade Heritage Kevin Roberts gostovao u podcastu “War Room” Stevea Bannona o drugoj američkoj revoluciji.

Demokrati i drugi kritizirali su ono što su smatrali prikrivenom prijetnjom nasiljem.

U izjavi koju je u petak dao glasnogovornik Projekta 2025, Roberts je ponovio svoju tvrdnju da Amerikanci provode revoluciju “kako bi vratili vlast od elita i despotskih birokrata” i rekao da je politička ljevica ta koja ima povijest političkog nasilja.

Glasnogovornik je rekao da, iako Projekt 2025 daje preporuke za sljedećeg republikanskog predsjednika, na Trumpu je, ako pobijedi, da odluči hoće li ih provesti.

Trumpov potez da stvori distancu s Projektom 2025 mogao bi djelomično odražavati nastojanje da ublaži svoju poruku u posljednjim mjesecima utrke, posebno s obzirom na to da je Bidenova kampanja posrnula nakon nastupa u debati demokratskog kandidata 27. lipnja, rekao je James Wallner, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Clemson.(hrt)

 

– Trump sada zapravo želi privući širu publiku, rekao je Wallner.

 

Bidenova kampanja pojačala je svoje napore da poveže Trumpovu kampanju s Projektom 2025.