Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Za desetak dana poznati kandidati za državne tajnike

U Banskim dvorima završio je sastanak vladajuće većine. Među glavnim je temama imenovanje državnih tajnika, što zahtijeva dogovor među koalicijskim partnerima.

Bačić: Danas nismo ulazili u kvote

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić nakon sastanka dao je kratku izjavu. Bačić je naglasio kako se na sastanku raspravljalo o nizu aktivnosti, koje se odnose na rad Vlade i Sabora.

U petak će Sabor glasovati o guverneru HNB-a, zamjeniku guvernera, te jednom viceguverneru. Razgovaralo se i o natječaju za izbor ustavnih sudaca. Javni poziv traje do 15. srpnja. Jedna od tema sastanka je bila i visina dužnosničkih plaća.

Imenovanje državnih tajnika, također je bila jedna od tema koalicijskog sastanka.

– Predsjednik je dao jedan okvir, prema kojem bi mi trebali kroz desetak dana utvrditi prijedlog kandidata za imenovanje državnih tajnika u svim ministarstvima, poručio je Bačić.

Dodao je kako danas nisu ulazili u kvote, te se nada da neće doći do povećanju broja državnih tajnika.

Bačić je istaknuo da danas na sastanku nije bilo riječi o uvođenju rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Ministar financija Marko Primorac govorio je izmjeni Zakona o igrama na sreću.

Dogovor najkasnije do sredine idućega tjedna

HRT-ov reporter Šime Vičević kazao je za podnevni Dnevnik HTV-a kako razgovori intenzivno traju.

– Hoćemo li već danas imati popis imena i resora, to je teško predviđati. Međutim, dogovor svakako mora biti postignut najkasnije do sredine idućega tjedna, s obzirom na to da 17. srpnja, dakle točno dva mjeseca od formiranja Vlade, istječe zakonski rok koji se odnosi na imenovanja, razrješenja, ali i na preuzimanje dužnosti, poručio je Vičević. (hrt)