Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden: NATO šalje Ukrajini pet strateških sustava protuzračne obrane

Čelnici članica NATO-a okupili su se u Washingtonu na trodnevnom summitu koji je u znaku nastavka potpore Ukrajini u otporu ruskoj agresiji. Hrvatsku delegaciju vodi predsjednik Zoran Milanović. U Washintonu su i ministri Gordan Grlić Radman i Ivan Anušić te predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji sudjeluje na parlamentarnom okupljanju. Američki predsjednik Joe Biden poručio je da će NATO Ukrajini poslati pet modernih strateških sustava protuzračne obrane.

Razgovori se vode nakon ceremonije održane u utorak u povodu obilježavanja 75. godišnjice utemeljenja tog vojnog saveza nakon Drugog svjetskog rata i početka hladnog rata.

Očekuje se da će čelnici raspravljati o planu odlazećeg glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga da Kijevu pruži vojnu pomoć u vrijednosti od 40 milijardi eura 2025. godine. Članice NATO-a snažno podupiru Ukrajinu od ruske invazije u veljači 2022.

Prema Stoltenbergu, NATO treba uvjeriti Rusiju da ne može dobiti svoj rat protiv Ukrajine čekajući da zapadna podrška oslabi.

Međutim, obećanih 40 milijardi eura zapravo je ublažen prvotni Stoltenbergov plan koji je predviđao višegodišnji paket pomoći za Ukrajinu. Savez će ponovno razmotriti vojnu pomoć sljedeće godine.

Ukrajina u NATO-u nakon završetka rata?
Nakon svečanosti u povodu obilježavanja 75. obljetnice NATO-a počinje radni dio summita u Washingtonu. Ukrajina je glavna tema sastanka, a saveznice, bez obzira na neka razmimoiloženja žele poslati čvrstu poruku Rusiji i ruskom predsjedniku Putinu kako stoje iza napadnute zemlje, javila je iz Washingtona novinarka Branka Slavica.

Očekuju se i jamstva Ukrajini za daljnju financijsku i vojnu potporu, neki kažu u jednogodišnjem razdoblju, a kažu da postoje ambicije da se zapravo definira plan potpore za samoobranu Ukrajine u sljedećih pet godina. Po svemu sudeći, Ukrajina na ovom summitu neće dobiti pozivnicu za stalno članstvo u NATO-u, ali američki dužnosnici kažu kako će biti ponuđen most koji će voditi prema tom statusu nakon provođenja reformi i nakon završetka rata, dodala je.(hrt)