Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ovo su rezultati državne mature: Nikad više ‘nula’ i jedinica iz hrvatskog!

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Vinko Filipović objavio je na tiskovnoj konferenciji rezultate državne mature.
Ukupno 29.188 maturanata od 4. do 27. lipnja pristupilo je ispitima državne mature. U usporedbi s prošlom godinom, to je 271 maturant više, rekao je Filipović, temeljem čega je konstatirao da je prvi puta od 2015. godine zabilježen blag porast izlaznosti.
Objava službenih rezultata mature ne uključuje i podatke o poretku maturanata na listama željenih fakulteta jer to nije u nadležnosti NCVVO-a, ogradio se šef centra.

Najviše zabrinjava podatak da je, od ukupno 27.045 ovogodišnjih pristupnika koji su pisali hrvatski njih 17,6 posto, odnosno 4769 učenika na esejskom dijelu ispita ostvarilo je nula bodova. To je u odnosu na prošlogodišnju generaciju koja je također imala definiran prag esejskog dijela kao uvjet prolaska predmeta, rast od gotovo deset posto u kategoriji ‘nula’. Prošle godine nulu na esejskom dijelu ispita dobilo je 1963 maturanata. Jedinicu na ispitu iz hrvatskog je ove godine dobilo čak 22,4 posto učenika.
Istaknuo je da su četiri ispita, po dva iz hrvatskog i dva iz matematike, poništena zbog ‘vulgarnog sadržaja’, iako to nije precizirao.(tportal)