Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Tomašević iznio koliko je Zagreb platio CIOS-u, iz Pripuzove tvrtke tvrde da su dobili više. Tko je u pravu?

Gradonačelnik Zagreba je napokon iznio podatak da je Grad Zagreb od početka lipnja 2021. godine do kraja travnja 2024. godine tvrtkama iz sastava CIOS grupe isplatio 7,9 milijuna eura za oporabu otpada, što je upola manje nego u prethodne četiri godine. Iz te grupe u vlasništvu Petra Pripuza odgovaraju pak da stoje pri onome što su ranije objavili, da su u Tomaševićevu mandatu primili 19,6 milijuna eura

Nakon što je ustvrdio da je Grad Zagreb u njegovu mandatu prepolovio poslove s tvrtkama iz grupacije CIOS, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je na sjednici Gradske skupštine potkraj lipnja napokon iznio i konkretnu računicu koja to potkrepljuje: tvrtkama Petra Pripuza ukupno je isplaćeno 7,9 milijuna eura za oporabu otpada.

U četiri godine koje su prethodile, kada je grad vodio Milan Bandić, COIS-u je za istu svrhu isplaćeno 16,8 milijuna eura.

Na konferenciji za medije je Tomašević precizirao da su pregledali više od 3000 faktura te da su spomenuti iznosi zbroj izvršenih plaćanja za oporabu otpada (od početka 2017. godine do kraja svibnja 2021. godine, te za Tomaševićev mandat od početka lipnja 2021. do kraja travnja 2024. godine), a ne sklopljenih okvirnih sporazuma ili ugovora. Dakle, u pitanju je suma doista realiziranih transakcija.

Što kažu u CIOS-u
Zanimalo nas je što će na tu računicu reći u CIOS-u, iz kojeg su 5. lipnja odaslali dramatično otvoreno pismo gradonačelniku s posve drukčijim brojkama o „poslovnom odnosu Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga s članicama CIOS grupacije“. Pripuz je, naime, u tom pismu među ostalim naveo da su tvrtke članice CIOS grupe, izravno ili putem nositelja zajednice ponuditelja, tijekom cijelog mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića ostvarile prihod kroz okvirne sporazume od ukupno 19,69 milijuna eura (bez PDV-a). U Tomaševićevom mandatu je prihod dosegao 19,6 milijuna eura (bez PDV), ustvrdio je. (Gordana Grgas, Forbes N1)