Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinski mališani u Ljetnoj školi srpskog jezika i kulture

U četvrtak je 11-ero djece s područja grada Ogulina otputovalo u sedmodnevnu Ljetnu školu srpskog jezika i kulture “Sava Mrkalj”, koja se održava u odmaralištu Cvrčak na otoku Viru. Školu zajednički, već dugi niz godina, organiziraju Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba. Osim djece iz Ogulina, na put je krenuo i znatan broj djece iz Plaškog.

 

Cilj ljetne škole je usvajanje dodatnih znanja o kulturi i jeziku Srba, uz očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta. Ovakav oblik programa učenicima daje mogućnost sklapanja novih prijateljstava, stjecanje iskustava i znanja o zemlji svojih predaka, kulturi, jeziku i identitetu. Djeca imaju cjelodnevne aktivnosti, a neizostavno je i kupanje u jutarnjim i popodnevnim terminima.

 

 

Troškove smještaja, prehrane, pratitelja grupe i prijevoza snose organizatori, a ove godine na Viru će boraviti 3 grupe djece iz cijele Republike Hrvatske.
Inače, ove je godine Vijeće srpske nacionalne manjine grada Ogulina  za potrebe djece u Ljetnoj školi osiguralo donaciju sokova i grickalica. Predsjednik Vijeća Neven Vujnović rekao nam je da su u Vijeću izrazito sretni zbog velikog broja zainteresirane djece, te da su stoga odlučili ovom malom donacijom uljepšati im nezaboravne dane u Ljetnoj školi.

 

Vijeće srpske nacionalne manjine u ovom mandatu naglasak stavlja na djecu, jer upravo oni su naša budućnost. Rad SKD Prosvjete u Ogulinu je obnovljen sa znatnim brojem djece, organiziraju se predstave, dijele se pokloni za Svetog Nikolu i Svetog Savu, djeca se vode na studijska putovanja, te brojne druge događaje” – ističe Vujnović.

“Djeci želimo ugodan boravak u ljetnoj školi” – poručili su zaključno iz Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulina.