Aktualno Kolumne Moja mirovina S vama kroz svaki dan

Nejasnoće i nepoznanice oko uvjeta za ostvarivanje mirovinskih prava

U nastojanju da aktualnim i budućim korisnicima svih vrsta mirovina približimo mogućnosti, eventualno, povoljnijeg ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja, iz svakodnevnih razgovora sa „slučajevima”, detektiramo nejasnoće i nedoumice oko uvjeta za ostvarivanje prava.

Tako, nije točno da se neke mirovine redovno usklađuju, a neke ne. Naime, usklađuju se sve vrste mirovina s istim postotkom povišenja aktualne vrijednosti mirovine (AVM), a osnovica za primjenu povišenja mirovine jest zatečeni bruto iznos mirovine. Kod onih korisnika mirovina čija mirovina podliježe oporezivanju još uvijek izaziva negodovanje činjenica da se visina jednokratne novčana potpore određuje prema bruto iznosu mirovine, a kao što je poznato potporu su ovaj put dobili oni kojima bruto mirovina ne prelazi iznos od 840 eura. Mirovine iz 2. stupa usklađuju se također dva puta godišnje, ali samo po porastu potrošačkih cijena, a ne i po porastu plaća. Od 1.siječnja 2024.g.mirovine iz 2. stupa porasle su za 3%, a od 1.srpnja 2024.g. porasle su za samo 0,6%.

I dalje se priča i obećava da će se sljedećom izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju izmijeniti i formula usklađivanja mirovina, pa bi omjer bio 85:15 tj. rast plaća: rast potrošačkih cijena.
Za one koji će pokušati kontrolirati povišenje mirovine ponavljam da AVM za mirovine iz tzv. 1. stupa, iznosi 13,17 eura, a za najniže mirovine 13,58 eura (13,17 plus 3%).
Oni čija je mirovina određena po ostvarenim plaćama niža od najniže mirovine ne mogu ostvariti pravo na 20% jednokratne isplate od stanja na računu 2. stupa, ali mogu ostvariti pravo na mirovinu iz 1. i 2. stupa, a onda su u obvezi potpisati ugovor s isplatiteljem mirovine iz 2. stupa,
Još uvijek su oporezive mirovine iznad 560 eura, za one koji imaju samo osobnu olakšicu, a obećava se povišenje na 600 eura. Svi koji imaju eventualno tjelesno oštećenje ili poreznu olakšicu za člana obitelji preporučujemo da u Poreznoj upravi provjere svoju poreznu karticu.

Također ,i dalje ima neinformiranosti o pravima korisnika invalidskih mirovina zbog profesionalne- smanjene radne sposobnosti. Zbog toga ponavljamo: takva mirovina se ostvaruje primjenom mirovinskog faktora 0,8000, ako korisnik nije u radnom odnosu, a ako je u radnom odnosu onda se isplaćuje po MF 0,1667 ako je korisnik pravo ostvario do 31.12.1998.g.,a po MF 0,5000 ako je pravo ostvario nakon 1.1.1999.g. Pogrešno je tumačenje Zakona da se ispunjenjem uvjeta godina života za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu može podnijeti zahtjev za takvu mirovinu ako korisnik mirovine nije poslije ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu bio u radnom odnosu. Naime, nova vrsta mirovine može se ostvariti samo iz osiguranja, a to osiguranje trebalo bi trajati najmanje 1 godinu. Upozoravamo takve slučajeve da se ne odlučuju stupati u radni odnos, otprilike, jednu godinu prije ispunjenja starosne dobi za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, jer u toj novoj mirovini neće za izračun mirovine imati tzv. pridodani staž koji se ostvaruje kod invalidske mirovine, pa bi se mogli naći u čudu kad bi dobili novo rješenje o mirovini, u pogledu količine mirovinskog staža za izračun mirovine. Teoretski, ostvarivanje prava na invalidsku mirovine zbog potpune-opće nesposobnosti za rad može se ostvariti novim vještačenjem kod tzv. invalidske komisije, ali ako je korisnik duže godine u inv. mirovini zbog profesionalne-smanjene sposobnosti za rad opet dolazi u pitanje tzv. pridodani staž koji se određuje prema starosnoj dobi na dan ostvarivanja novog prava, a takva invalidska mirovina može se ostvariti samo prije 65 godina života.

Hrvatski branitelj, korisnik invalidske mirovine zbog profesionalne-smanjene sposobnosti za rad, po posljednjim odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, mogu podnijeti zahtjev za starosnu mirovinu uz sniženje dobne granice za cijele mjesece provedene u borbenom sektoru. Dobna granica snižava se od 65 godina, a nije obveza biti u osiguranju.

S obzirom da se predviđa i povišenje dodanog staža za djecu s 6 mjeseci na 1 godinu po djetetu, predlažemo onim, pretežno ženama, koji se mogu strpjeti s odlaskom u mirovinu da pričekaju tu izmjenu ZOMO-a-, a kod toga se opet aktualiziraju rasprave o nelogičnostima i nejednakostima kod korištenja prava, jer one, pretežno, žene koje su mirovinu ostvarile prije 1.1.2019.godine nisu i neće ostvariti takvo pravo, kao i oni korisnici starosnih mirovina zbog dugogodišnje osiguranika koji nisu ostvarili pravo na bonus polaznog faktora, ali i taj bonus u različitim iznosima.

Ukoliko je udovcu ili udovici povoljnija obiteljska mirovina od prijevremene starosne mirovine, a tu činjenicu saznaju preko informativnog izračuna mirovine, ne preporučujemo da podnose službeni zahtjev za priznavanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu, bez ijednog dana korištenja te mirovine, jer kad steknu dob za starosnu mirovinu tu mirovinu neće moći ostvariti jer im se računa da su u prijevremenoj starosnoj mirovini. Dakle, treba pričekati dob za starosnu mirovinu i iz statusa korisnika obiteljske mirovine zatražiti određivanje prava na starosnu mirovinu i onda kalkulirati koja je mirovina povoljnija, ili kombinacija starosne i obiteljske mirovine s 65 godina života. I zbog takvih slučajeva informativni izračun mirovine ima svoje prednosti.

Također, upozoravamo one koji su kao prvo mirovinsko osiguranje imali osiguranje kao individualni poljoprivrednici od 1..1.1980.g. ili kasnije da su tada bili prijavljeni pod osobnim brojem koji se razlikuje od osobnog broja koji su dobili u radnu knjižicu stupanjem u radni odnos. S obzirom da se sada sve bazira na OIB-u, tadašnji poljoprivredni osobni broj bio baziran na JMBG-u, ne povezuje se automatski s OIB-om, već se službi mirovinskog osiguranja treba reći da je postojalo poljoprivredno osiguranje pa će se drugim transakcijama taj staž pronaći u banci podataka matične evidencije Hrv. zavoda za mirovinsko osiguranje. Oni koji su tražili upis takvog poljoprivrednog staža u radnu knjižicu, taj upis imaju na stranici 39. ili 40. radne knjižice i onda je sve lako povezati da se bez problema upare podaci o stažu. Poljoprivredni staž je punovažni staž osiguranja , samo što su osnovice osiguranja bile vrlo niske, ali i taj staž nije bio skup.
I dalje preporučujemo: registrirajte se u sustav e-građani, provjerite svoje podatke registrirane u banci podataka matične evidencije HZMO-a, podnesite zahtjev za predkompletažu, zatražite besplatni informativni izračun mirovine preko sustava e-građani ili informativni izračun preko HZMO-a i bezbrižno i s pravim informacijama dočekajte mirovinu, a zahtjev možete predati 30 dana ranije od prestanka osiguranja.

U cilju interesantnijeg i korisnijeg pisanja preporučujemo da se s eventualnim pitanjima obratite Ogportalu, a na njih ćemo sa zadovoljstvom odgovoriti.

Piše Momir Jakšić Momo

Ovaj sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija