Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinska Gimnazija domaćin 1. hrvatskog prvenstva s „Mindstorm-robotima“

Intoniranjem himni Republike Hrvatske i Europske unije, u Gimnaziji Bernardina Frankopana otvoreno je danas  1. hrvatsko prvenstvo s „Mindstorm-robotima“. Prvenstvo je održano uz potporu Goethe-Instituta Kroatien.
Ogulinska gimnazija od 2009. godine njeguje partnerstvo s ovim njemačkim institutom. Cilj ovoga CLIL-projekta je da unaprijedi kompetencije učenika na  području ciljane primjene informacijske tehnologije, kao i s time  povezano znanje njemačkoga kao stranoga jezika. Na taj se način  podupire i proširuje stručna i komunikativna kompetencija učenika u
području IKT-a za međunarodnu suradnju lociranu u Hrvatskoj.

U tu je svrhu Goethe-Institut opremio gimnazije u Koprivnici,  Metkoviću, Ogulinu, Virovitici i Zagrebu Mindstorm-setovima i kroz  radionice ih educirao za njihovu upotrebu i primjenu u nastavi. Svaka  od navedenih škola sudjeluje na natjecanju u Ogulinu sa svojim timom  sastavljenim od šestero učenika i dvoje nastavnika.

Projektu potporu pruža i sponzor, koji kao nagradu za prva tri mjesta  na natjecanju osigurava, između ostaloga, organizaciju projektnoga  dana s profesionalnim programerima i snosi troškove istoga. Osim toga, moguće je  da će pobjednik biti pozvan na međunarodna natjecanja u   robotici.
Nakon ovoga pilot-projekta Goethe-Institut namjerava projekt u  Hrvatskoj nastaviti i proširiti.

Budući da grupa učenika iz Gimnazije Bernardina Frankopana sudjeluje i   projektu „Jugend schreibt“ s Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ),  namjerava se objaviti i reportaža učenika o natjecanju u ovim  međunarodno priznatim dnevnim novinama.

Podršku domaćinima, njihovim gostima i natjecateljima svojom nazočnošću dali su  saborski zastupnik Tomislav Lipošćak i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.