OG sada

Skupština Crvenog križa prekinuta-nova zakazana za četvrtak

Kao što smo najavljivali, za četvrtak, 22. prosinca, bila je najavljena izvještajno izborna Skupština Gradskog društva Crvenog križa Ogulin, no kako doznajemo, sjednica nije praktički ni počela, a već je bila prekinuta i zakazana ponovo za idući tjedan.
Naime, članovi Nadzornog odbora ovog društva Dubravka Vuković, Sanja Dubić i Josip Badanjak, rekli su nam da su odmah na početku prigovorili su što materijali za sjednicu nisu dostavljeni kako treba, već su ih članovi Skupštine dobili na samom početku sjednice, bez mogućnosti da ih prije prouče. Prigovorili su, kažu za naš portal, ravnateljici Crvenog križa Valentini Bartolović na neprofesionalnom odnosu prema poslu, a onda je, napominju, uslijedila žustra rasprava upravo oko novoizabrane ravnateljice. Članovi Nadzornog odbora podsjetili su nazočne da se gradom se već nekoliko mjeseci glasno raspravlja o nezakonitostima u ogulinskom Crvenom križu, od kako je na čelu Valentina Bartolović, a na što je upozoreno i na sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina. Prema iznesenim informacijama, o tome je još 23. veljače ove godine upoznat Gradski odbor, na čijem je čelu Željko Lipošćak, no od tada, sve do listopada, nitko nije reagirao. Tek nakon što je jedna djelatnica sa stanjem u Crvenom križu upoznala Nadzorni odbor, a nedavno i Klub vijećnika SDP-a, pokrenula se cijela lavina, a vode se kuloarske rasprave da se krše zakoni i da se novci nenamjenski i nezakonito troše. Tako, npr. imamo saznanja da ravnateljica odobrava isplatu majica za potrebe Udruge Prvi hrvatski redarstvenik , bez suglasnosti Gradskog odbora kupuje klimu u vrijednosti većoj od 8 tisuća kuna, gotovinu ne polaže u blagajnu na vrijeme , čak i gubi pojedine račune pa Crveni križ kasni s plaćanjima i dobiva ovrhe, službeni automobil koristi za privatne svrhe, a predstavnici škola također nisu zadovoljni sadašnjom suradnjom sa CK.
Posebno je nezadovoljan dio djelatnika CK koji je tamo zaposlen već niz godina.
Stoga Nadzorni odbor, prema zaključku sa sjednice koja je održana istog dana za kad je sazvana i skupština, smatra da se Skupština treba odgoditi i sačekati nalaz revizije, koja će utvrditi zakonitost poslovanja ove udruge.
Iako je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Željko Lipošćak smatrao da nema razloga za odgodom Skupštine, na koncu je na to ipak pristao. U obranu ravnateljice stali su Igor Majetić i Karmela Matić, a kulminiralo je onog trenutka kad je rečeno da se rasprava vodi „politikanstki“, nakon čega je predsjednica Nadzornog odbora podsjetila nazočne kako se upravo iz redova HDZ-a lobiralo i nazivalo članove Odbora da za ravnateljicu podrže Valentinu Bartolović, a ne drugu kandidatkinju Blanku Poljak.
Vukovićka je potom demonstrativno napustila sjednicu, koja je ubrzo nakon toga i prekinuta.
Kako će se stvar odvijati dalje, znat ćemo nakon nove sjednice koja je zakazana za četvrtak 30. Prosinca, u isto vrijeme i na istom mjestu-u 18 sati u Hotelu Frankopan.