Magazin Zdravlje

I opet taj mamurluk… Ublažite ga iz ovih stopa!

Svima nam se to dogodilo. Jutro nakon burne noći često zna biti ubitačno, ali i to se može spriječiti (ako vam se slučajno ponovno dogodi).

Mamurluk nakon vesele proslave prečesto ostavlja „gorak okus u ustima“. Međutim, da bismo to spriječili nije potrebno ni prespavati dan poslije, ni otvoriti bolovanje, a bome ni mučiti se. Ovih nekoliko kratkih savjeta olakšat će vam svaku iduću sličnu situaciju. Iako, uputnije je da ne pretjerujete. Ali to i sami znate, zar ne?

Prvi izbor

Vaš prvi izbor za preživjeti jutro nakon noći ispijanja alkohola treba biti voda. Tako ćete spriječiti glavobolju, a nije loše ni prije polaska u krevet nakon „bančenja“ popiti vode.
Iako zašećereni napici mogu napraviti dosta štete, neki od njih pomažu kod mamurluka. Birajte izotonične, odnosno energetske napitke, koji vraća izgubljene elektrolite.

Ukoliko ste kavopija, razveselit će vas činjenica da i šalica ovog napitka pomaže kod mamurluka. Naravno, nemojte pretjerivati kako ne bi pogoršali muku u želucu.
Od hrane svakako treba izdvojiti jaja kao idealan izbor za doručak nakon burne noći. Jaja će vam pomoći da poništite štetne učinke alkohola, no jedno će biti sasvim dovoljno.

Dobar izbor su i banane, te juha s rezancima. Iako ne izgleda kao konvencionalan izbor za mamurluk, juha s rezancima obnavlja zalihu vode u našim tijelima.

Što izbjegavati

Svakako treba izbjegavati masnu hranu, iako je mnogima to prvi izbor nakon mamurluka. Također, kada idete na momačku, djevojačku, svadbu ili neku drugu priliku gdje biste mogli popiti čašicu više, budite pametni, prije izlaska napunite želudac. Hamburger je odličan izbor.

Iako će mnogi reći kako se “klin klinom izbija”, alkohol treba svakako izbjegavati. Prvi tren možda će vam se činiti da vam je popravio stanje, no tijekom dana vaš mamurluk samo će biti još gori, a postoji i opasnost od dehidracije.
Izbjegavajte i sokove od naranče. Nadražit će vam ionako osjetljiv želudac.

 

Izvor: zivim.hr