Sport

Radikalan potez FIFA-e: Na povijesnom SP-u ukidaju i neriješene rezultate!

Nakon što FIFA večeras dodijeli prve ”The Best” nagrade na tradicionalnoj dodjeli godišnjih nagrada po novom nazvanoj ”The Best FIFA Football Awars”, Vijeće krovne svjetske nogometne organizacije donijet će se velike odluke.
Vijeće FIFA-e trebalo bi u utorak potvrditi radikalnu ideju Giannija Infantina i njegovih suradnika o povećanju sudionika Svjetskog prvenstva 2026. na 48 reprezentacija. Ovaj prijedlog dobio je palac gore od nekih poznatih faca poput Diega Maradone i Josea Mourinha i sve je spremno za njegovo izglasavanje.
Podsjetimo, na SP-u 2026. bit će 16 skupina po tri reprezentacije od kojih će prve dvije iz svake grupe ići odmah u nokaut fazu koja počinje 16-inom finala. FIFA želi na najveće nogometno natjecanje dovući još zemalja s posebnim naglaskom na Kinu. Europa navodno ne bi trebala dobiti velik broj dodatnih mjesta (dva) jer ih se želi dati više Aziji i Africi kao velikim tržištima.
Ugledni sportski novinar britanskog The Timesa Martyn Ziegler izvještava iz Zuricha oko ove teme, a na svom je Twitteru objavio povjerljive informacije koje govore da FIFA zbog proširenja Svjetskog prvenstva računa povećati dobit za čak milijardu dolara!
Također, Ziegler javlja kako FIFA planira uvesti još jednu radikalnu promjenu. Grupe s tri momčadi bile bi plodno tlo za situacije u kojima bi brojne reprezentacije imale isti broj bodova, istu gol-razliku, isti broj golova itd… Zato FIFA planira to riješiti izvođenjem 11-eraca na kraju utakmica odnosno ukinule bi se utakmice s neriješenim rezultatima.
Euro diljem Europe, Svjetsko prvenstvu u Kataru, ukidanje neriješenih utakmica… Pred nama je razdoblje u kojem svašta možemo očekivati od svjetskih nogometnih čelnika.

 

Izvor: gol.dnevnik.hr