OG sada Ogulin

U PU Karlovačkoj posao podobnima, bez zvanja

Rukovodstvo PU Karlovačke kojim rukovodi Tomislav Kotić radna mjesta rukovodećih policijskih službenika popunjava privremenim rješenjima, a daje ih osobama s nedovoljno visokom stručnom spremom, bez potrebnog policijskog zvanja, na neodređen period a temeljem podobnosti.
Stav je to Nacionalnog sindikata policije unutar ove Policijske uprave u čije je ime v.d. povjerenika Ognjen Solomun, načelniku Kotiću i poslao dopis u kojem traži konkretne podatke o zapošljavanjima, slobodnim radnim mjestima, stručnoj spremi i svemu onome što se veže na dobivanje posla u ovoj policijskoj upravi.

Solomon piše kako se Sindikatu obratio veći broj članova, a nezadovoljni su dosadašnjom praksom kojom se rukovodi Kotić. Policajci smatraju da se radna mjesta popunjavaju privremenim rješenjima na neodređen period, te da se ne poštuju prava o dostupnosti slobodnih radnih mjesta, sastavu povjerenstva koje odlučuje, načinu rada.

Podobnost najprije, a ne sposobnost i obrazovanje
Zato od načelnika Kotića traže konkretne odgovore koliko ima trenutno slobodnih radnih mjesta u PU Karlovačkoj i koja su to, za koja su radna mjesta izdana privremena rješenja, imena djelatnika sa stručnom spremom, tko uopće radi poslove s rješenjima ili bez njih, koliko visokoobrazovanih radi na mjestima za koje treba srednja sprema, itd.

Solomon u svom upitu piše i da na Visokoj policijskoj školi ima studenata koji se školuju na račun MUP-a, ali i bivših studenata koji su temeljem ugovora trebali imati prvenstvo u popunjavanju radnih mjesta. To im je onemogućeno “vašim ( Kotićevim,op.a) popunjavanjem radnih mjesta privremenim rješenjima”, stoji u dopisu.

U Nacionalnom sindikatu javno pitaju i zašto se popunjavaju samo određena radna mjesta, i to za nekoliko godina, privremenim rješenjima, i to “učestalo podobnim, nedovoljno obrazovanim policijskim službenicima ili službenicima koji nemaju dovoljno visoko policijsko zvanje, a ne sposobnima i obrazovanima.”

Sa završenim prometom i ekonomijom imaju prednost pred kriminalistima
Pa onda u Sindikatu udaraju “u glavu”, i pitaju ono što svi znamo već godinama:

– Kakvu sliku javnost kao i sami policijski službenici imaju o policiji i sustavu kad se rukovodeće radno mjesto popuni policijskim službenikom koji ima višu ili visoku školu iz oblasti ekonomije, prometa, informacijske tehnologije, zaštite na radu, zaštite od požara, a istodobno policijski službenik sa završenim studijem kriminalistike koji se školuje na vlastiti ili čak trošak te iste PU, bude odbijen bez obrazloženja.” Tko štiti našu i vašu “Sigurnost i povjerenje”, pita Solomon. (radio-mreznica.hr)