Magazin Zabava

Meteorološke zanimljivosti siječnja

Naravno da svaki mjesec ima neke svoje meteorološke karakteristike i zanimljivosti. Zahvaljujući ogulinskoj automatskoj meteorološkoj postaji Ogulin-Žegar, koja je dio mreže meteoroloških postaja Pljusak, donosimo nekoliko siječanjskih zanimljivosti.

Danas smo nakon skoro puna dva tjedna ugledali sunce i nebo. Zadnje sijanje sunca u Ogulinu bilo je u nedjelju 15. siječnja, a od tada punih 11 dana nije bilo sunca. Zima pokazuje svoju raskoš i u snježnom pokrivaču. Prvi snijeg ove godine pao je 3. siječnja i do danas nije bilo dana bez visine snježnog pokrivača u Ogulinu. Najviša visina snijega na postaji Ogulin-Žegar od 55 cm izmjerena je 18. siječnja. S današnjim razvedravanjem došlo je i do porasta temperature zraka, a tijekom ovih 11 dana temperatura zraka kretala se između -6°C i -3°C. Srednja mjesečna temperatura do sada za siječanj iznosi -3,5°C što je niže za upravo toliko stupnjeva od srednje temperature zraka za siječanj prema prosjeku.
3. siječnja 1885. godine u Verhojansku izmjerena temperatura zraka od -68°C!
1010/1011. godinu strašno jaka zima u cijeloj Europi. U Bosporu i na Nilu led!
5. siječnja 1716. godine u Europi vrlo jaka zima. U Portugalu i Španjolskoj snijeg deblji od 30 cm, a Jadransko more i Temza zaleđeni!
23. siječnja 1857. godine u Voloskom rođen veliki hrvatski geofizičar Andrija Mohorovičić!
26. siječnja 1723. godine u Zagrebu počeo padati obilan snijeg koji nije prestajao cijeli tjedan!
27. siječnja 1718. godine u Irskoj padala tuča čija su zrna sadržavala metalne komadiće!
29. siječnja 1994. godine u Dalmaciji olujna bura s orkanskim udarima. U Splitu izmjeren udar bure od 175 km/h!
31. siječnja 1234. godine toliko jaka zima da su se rijeka Po i Jadransko more zaledili! (Meteorološka postaja Ogulin-Žegar)