Aktualno OG sada Ogulin

Markovo putovanje putevima svile

U petak je Ogulinac Marko Grba posjetitelje Gradske knjižnice i čitaonice proveo stopama Marka Pola, poznatim putevima svile. Marko je rođen 1982. godine u Ogulinu, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Kemiju i fiziku potom studira na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje stječe diplomu iz fizike, a svojevremeno je bio i dobitnik Rektorove nagrade.
Kao srednjoškolac već se počinje baviti popularizacijom znanosti, a dosad je objavio četrdesetak članaka koji tematiziraju matematiku, fiziku, kemiju, povijest i filozofiju znanosti. Prije tjedan dana u ogulinskoj gimnaziji predstavio je knjigu „Fizika nakon čuda 1905. – Nove teorije, neočekivani obrati i fantastični eksperimenti moderne fizike“, kojom nastoji premostiti jaz između informativnoga štiva i znanstvene rasprave.
Ljubav prema znanosti nije jedino čime se Marko može podičiti. Naime, veliki je zaljubljenik u putovanja, a svoje doživljaje i iskustva s puta na Daleki istok odlučio je na ovaj način podijeliti s zainteresiranom publikom.
U društvu prepunom krivih uzora, opterećenom aferama i svakodnevnim nedaćama, ovo je uistinu pozitivna životna priča mladog čovjeka koji nam svima može biti uzor, a posebno onim generacijama koje svoj životni put tek traže.