Aktualno Županija

Golemo obiteljsko stablo karlovačke hobotnice nepotizma

Stranačko uhljebljivanje i nepotizam u Karlovcu vidljivi su u svim ustanovama i poduzećima kojima upravljaju političari, a od članske iskaznice stranke na vlasti jedina jača referenca je biti član obitelji, bliski rođak ili kum čovjeka koji je na poziciji koja odlučuje. A već godinama odlučuje gradonačelnik, Damir Jelić iz HDZ-a… – piše Jutarnji list.
Karlovačka javnost prilično je burno reagirala kada je za direktora gradskog poduzeća Hrvatski radio Karlovac, nakladnika radija i Karlovačkog tjednika, imenovan nekadašnji predsjednik Mladeži HDZ-a Matija Perković. Karlovački gradonačelnik Damir Jelić otvoreno je priznao da je to mjesto HDZ-ovo te da je on kao Skupština društva smijenio jednu članicu Nadzornog odbora kako bi izbor glatko prošao. Perković je dva mjeseca kasnije na mjesto novinarke i zamjenice glavnog urednika zaposlio dvije kolegice iz Mladeži HDZ-a, Vandu Antunović i Anamariju Radočaj.
U prosincu je Grad Karlovac osnovao Odbor za energetiku, savjetodavno tijelo gradonačelnika Damira Jelića za pitanja iz područja energetike i održivog razvoja. Predsjednik je Branko Mohorić, gradski vijećnik i donedavni predsjednik karlovačkog HNS-a te direktor karlovačke Elektre. Stranku je napustio kada je izgubila nacionalne izbore.
Njegov zamjenik u Odboru je donedavni predsjednik karlovačkog SDP-a Žarko Latković, kojega su smijenili iz središnjice jer je tri mjeseca prije izbora stranku doveo do potpunog rasula. Pavao Škaljac bio je HNS-ovac, a sada je HDZ-ovac, prešao je u tu stranku kako bi se više mogao posvetiti radu u Odboru za energetiku.
Stotinjak članova
To su posljednji očiti primjeri na koji način politika u Karlovcu upravlja kadrovima. Plodovi dugogodišnjeg rada po tom principu vidljivi su u svim ustanovama i poduzećima kojima upravljaju političari. Stranačko uhljebljivanje i nepotizam u Karlovcu, iako vjerojatnije nije puno drukčije u drugim gradovima, idu ruku pod ruku. Od članske iskaznice stranke na vlasti jedina je jača referenca biti član obitelji ili bliski rođak, možda kum, čovjeka koji je na poziciji koja odlučuje.
Uz nekoliko dobro upućenih sugovornika složili smo obiteljsko stablo zaposlenika u javnim poduzećima i ustanovama. Ono broji stotinjak članova, ali to vjerojatno nije kraj. Ne tvrdimo da su svi ti rođaci zaposleni preko veze, možda se radi o slučajnostima, a možda su jednostavno savršeni radnici za poslove koje obavljaju. Bilo bi lakše izvesti zaključke da smo iz gradske uprave dobili odgovore na pitanja ima li tamo nepotizma, jesu li se njihovi djelatnici koji su međusobno povezani obiteljskim vezama tamo slučajno našli ili su za te poslove imali i onu vrstu veze. Do zaključenja ovoga broja nismo dobili odgovore.
Evo kako to izgleda u praksi. Ivan Uđbinac je pročelnik Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Damira Jelića, a njegova supruga Kristina radi kao viša stručna suradnica za lokalnu riznicu. Već se zna da će Uđbinac za gradonačelnikom u Županiju ako Jelić nakon lokalnih izbora postane župan, a Uđbinčev će posao naslijediti njegova kuma Ivanka Brezović koja je nedavno zaposlena u istom uredu i radi poslove kao njegova pomoćnica.
Dubravko Fancev je također zaposlenik gradske uprave. Njegovo zanimanje je viši referent za higijenu javnih i zelenih površina, a u praksi on gradskom poduzeću Zelenilo daje naloge za gradske zelene površine koje treba pokositi. U Zelenilu mu rade supruga Gordana i snaha Ivka koja je tajnica direktora Stjepana Turkovića. Sin Gordan je u Vodovodu i kanalizaciji, drugom gradskom poduzeću. Direktor Stjepan Turković u Zelenilu je zaposlio suprugu Gordanu.
Mladen Grčić i njegova supruga Marina zaposlenici su gradske uprave: ona je pročelnica Upravnog odjela za investicije i europske fondove, a on savjetnik za gradnju i održavanje javnih prometnih površina. Njegov brat Zlatko nekada je bio direktor Zelenila. Irena Grčić zadužena je za javnu nabavu, jedan njezin sin, Krešimir, bio je u gradskoj upravi na osposobljavanju prije negoli je dobio posao u Vodovodu i kanalizaciji, a na njegovo mjesto na osposobljavanje je došao drugi sin – Josip.
Kumska veza
Direktor Hrvatskog radio Karlovca, Matija Perković, na to je mjesto došao s blagajničkog mjesta iz Inkasatora, gradskog poduzeća za naplatu komunalija, a tamo je zaposlen u vrijeme dok je direktor bio njegov kum Vlatko Ivka. Ivka je danas djelatnik Vodovoda i kanalizacije. Njegova supruga Biserka također je godinama djelatnica gradske uprave: nekada je radila kao tajnica gradonačelnika, a danas je u Službi financija.
Brat karlovačkoga dožupana Josipa Šafara, Željko, referent je za mjesnu samoupravu u gradskoj upravi, a Željkova supruga je referentica za administrativne i pomoćne poslove.
Vodovod i kanalizacija je vrlo zahvalno poduzeće za zapošljavanje djece gradskih moćnika, tamo je nedavno posao dobio sin dogradonačelnice Marine Kolaković. Bivši župan Vlado Jelkovac sada je prvi čovjek Obrtničke komore Karlovac, sin Luka radi baš u Vodovodu i kanalizaciji, a kći u Županiji.
Sinovi, muževi i sestre
Indira Vranješ je stručna suradnica za najam gradskih stanova i predstavke građana gradske uprave, baš tamo je njezin sin bio na stručnom osposobljavanju. Na stručnom osposobljavanju u Gradu je i sin Mihovila Stanišića, bivšega gradskog pročelnika i aktualnog vijećnika. Katarina i Mirela Matasić su sestre, prva je posao gradske glasnogovornice zamijenila visokom pozicijom u Ministarstvu obrazovanja, a druga je još uvijek u Gradu i radi kao viša stručna suradnica za planiranje i praćenje proračuna. Bivša pomoćnica pročelnice za društvene djelatnosti Nataša Horvat imenovana je ravnateljicom Dječjeg doma “Vladimir Nazor”, a njezin suprug, bivši dogradonačelnik u Gradu, sada radi u Čistoći Karlovac.
Višnja Stojkić iz gradske je uprave otišla u mirovinu, ali je tamo posao kao viša stručna suradnica za europske fondove dobila njezina kći Martina. Biserka Cukina Tropčić je savjetnica za turizam u gradskoj upravi, a njezin suprug Drago je stručnjak za energetiku u Karlovačkoj županiji. Irena Čulig je djelatnica gradskih društvenih djelatnosti gdje radi kao savjetnica za kulturu, a njezin suprug Igor kustos je u Gradskom muzeju Karlovac. Sin gradske službenice Dragice Jakšić, Goran, bio je svojedobno gradski pročelnik, a danas je viši stručni suradnik za stručne i tehničke poslove u najmlađoj gradskoj ustanovi – slatkovodnom akvariju Aquatici.
Ivica Ban, dugogodišnji HDZ-ovac, nekada i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća, djelatnik je Čistoće, a da nije dobila otkaz zbog krivotvorene diplome, njegova supruga Alenka i danas bi bila zdravstvena voditeljica karlovačkih vrtića. Njezina sestra Ana Župančić, a Ivičina šogorica, viša je referentica za protokol i odnose s javnošću Grada Karlovca. I tako dalje. (jutarnji.hr)