S vama kroz svaki dan Žena zna

Amy Johnson – samo nebo je granica!

Dok i danas, u 21. stoljeću, vrlo brzo i lako možemo pobrojati žene koje pilotiraju zrakoplovima, davne 1929. godine svijet je dobio prvu ženu pilota. Bila je to pionirka engleskog zrakoplovstva Amy Johnson.
Žena, koja je i danas uzor svim mladim poklonicama nebeskih visina, rođena je u engleskoj luci Hull. Iako je završila tečaj za tajnice, posao u uredu nije ju privlačio, unatoč činjenici da je u ono vrijeme to bio tipičan posao za mladu ženu.
20-ih godina prošlog stoljeća letenje se smatralo muškim poslom, a pristup ženama u većinu letačkih klubova bio je jednostavno zabranjen. Unatoč tadašnjem društvenom okruženju i ozračju Amy Johnson 1929.g. savladava tehniku letenja, stječe licencu aeronautičkog inženjera, no unatoč svemu njezin instruktor i dalje ju nije želio prihvatiti kao ženu pilota. Poput mnogih žena tada, ali i danas, morala je testirati svoje sposobnosti i prihvatiti izazov instruktora, te mu tako dokazati da je uistinu sposobna učiniti nešto do tad neviđeno u povijesti letenja – sama samcata preletjeti gotovo polovicu svijeta!
U travnju 1930.g. započinje nesvakidašnji pothvat tijekom kojeg su je čekali brojni izazovi, loši vremenski uvjeti, prisilna slijetanja, no ništa ju nije spiječilo na putu do Australije. Polovnim avionom pod nazivom “Ciganski moljac” pilotirala je sama, ponjevši sa sobom opremu za sve moguće scenarije i sitaucije. Iako je imala letačko odijelo i kacigu, zabilježeno je kako je tijekom većine leta pilotirala odjevena u kratke hlače. Tijekom leta platnena krila njene polovne letjelice parala su se, pa ih je morala sama i krpati. Rutom leta željela je zaobići otvoreno more gdje bio najveći rizik od pogibelji. Letjela je jugoistočno preko europskog kopna i Azije, prema Malajskom poluotoku, duž Indonezije. Posljednji dio leta bio je najriskantniji zato što je morala preletjeti Timorsko more.
Unatoč brojnim preprekama, nakon 19 dana, 16.000 kilometara od Lodona, Australije, 24. travnja 1930. slijeće u Darwin i upisuje se u knjigu rekorda. Tim poduhvatom izranja iz potpune anonimnosti i postaje heroina svjetskog glasa – prva žena koja je zrakoplovom preletjela pola svijeta.

 

Kasnije tijekom 30-ih samostalno ili sa suprugom, isto pilotom, postavlja još niz letačkih rekorda na dugim rutama.
Početkom 2. svjetskog rata, pridružuje se novoj Air Transport Auxillary jedinici sa zadatkom prijevoza zrakoplova Royal Air Force diljem Engleske. Tijekom tog razdoblja stječe čin prve časnice.
Životna priča hrabre heroine završava tragično! Naime, 5. siječnja 1941. godine odlazi na svoj poslijednji let. Rutinski let iz Prestwicka, nedaleko Glasgowa, završava u estuariju rijeke Thamese kod Londona. Zbog loših vremenskih uvjeta tijekom leta skreće s rute, prijavljuje nedostatak goriva, te iskače iz zrakoplova u rijeku Thamesu.  Prema dostupnim izvorima, njezino tijelo nikad nije pronađeno.
Pionirka nebeskih visina Amy Johnson svojim primjerom ostavila je neizbrisiv trag u povijesti čovječanstva, ali i ženske misli. Njena priča može poslužiti kao inspiracija novim naraštajima mladih žena koje su, barem na papiru, ravnopravne pripadnice društvenih zajednica i dan danas opterećenih gotovo istim onim stereotipima i predrasudama spram žena s početka prošlog stoljeća i ove priče.
Unatoč svima i svemu, Amy je vjerovala da joj je samo nebo granica – i bila je u pravu!