Aktualno Županija

Grad Duga Resa kupio udio u Etičnoj banci

Grad Duga Resa prije nepunih godinu dana odlučio je postati članom Zadruge za etično financiranje, te je tada iz Proračuna uplaćena simbolična članarina od 2.500 kuna.
Kako se u međuvremenu Zadruzi pridružilo poprilično drugih članova, pravnih i fizičkih osoba, koje su nakanu osnivača prepoznale kao dobrodošlu financijsku pomoć u razvoju lokalnih gospodarskih projekata, te je pokrenuto osnivanje Etične banke, na red je došlo i prikupljanje sredstva koja će zapravo biti temeljni kapital buduće banke. O tome piše KAportal.
Grad Duga Resa stoga je odlučio uložiti dodatnih 47.500 kuna i tako postao prva gradska lokalna samouprava u Hrvatskoj koja je kupnjom udjela pristupila osnivanju buduće Etične banke. Prema popisu članova koji je objavila ZEF od lokalnih uprava tu su još Općina Pokupsko i Velika Kopanica.
Podsjetimo, Etična banka čiji jedini vlasnici će biti članovi Zadruge, novac će ulagati u razvoj poljoprivrede osobito ekološke, obnovljive izvore energije, informatizaciju i nove tehnologije i slične održive projekte, za razliku od komercijalnih banaka pod povoljnijim uvjetima. Stoga, ukoliko se banka napokon osnuje, Grad bi mogao imati višestruku korist od ovog ulaganja i to prije svega u vidu povlačenja kredita uz znatno povoljniju kamatu.
Buduća Etična banka trebala bi svoje sjedište imati u Dugoj Resi i to u starom mlinu kojem predstoji obnova.
Ukoliko se ipak dogodi da nešto pođe po krivu i Etična banka ne ishodi licencu za rad, novac uložen u temeljni kapital, bit će vraćen ulagaču, odnosno Gradu. (kaportal.hr)