OG sada Ogulin

Natječaj otvoren do 27. ožujka

Srpsko narodno vijeće u Zagrebu u suradnji s gradskom organizacijom SDSS-a u Ogulinu organiziralo je informativnu prezentacija o EU fondovima za poljoprivrednike, koja je održana u Drežnici. Tridesetak zainteresiranih poljoprivrednika, uglavnom sa područja Drežnice i Jasenka, aktivno je sudjelovalo u prezentiranju mjera 6.2. “Potpora ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”, 6.3. “Potpora razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava” i 6.4. “Ulaganje u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti”.

Nikola Ivanović ispred SNV-a i Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak, prisutnima su objasnili na koje se načine može doći do novca koji nam Europska unija nudi za male poljoprivrednike do 2020. godine. Nikola Ivanović je rekao da je prošao veliko područje od Dalmacije do Baranje, te da ga je iznenadio interes malih poljoprivrednika za nepovratna sredstva koja se mogu dobiti za obnovu mehanizacije, kupnju stoke i poljoprivrednog zemljišta, uređenje gospodarskih objekata, otvaranje tradicijskih obrta i sl. Dejan Mihajlović je na konkretnim primjerima iz svog kraja dočarao ljudima na koji način se bez ulaganja može doći do novih traktora, prikolica i stoke. Mihajlović je istaknuo da, ukoliko netko ima ideju, još uvijek stigne prikupiti dokumentaciju i prijaviti se na natječaj koji će biti  otvoren od 27. veljače do 27. ožujka. Slijedeći natječaji biti će raspisani u 11. mjesecu ove godine, te se do tada može sve kvalitetno pripremiti. Na kraju predavanja poljoprivrednicima je u kratkim crtama objašnjeno na koji način se mogu dobiti veće godišnje potpore u poljoprivredi a više o tome će biti na slijedećim radionicama. Poljoprivrednicima su ostavljeni kontakti kako bi im predavači bili na usluzi u slučaju neke dobre poljoprivredne ideje i želje za bespovratnim sredstvima EU.

Nakon dva i pol sata aktivnog predavanja ljudi su se u zadovoljstvu razišli sa  novim idejama i zajedničkim stavom da ovakvih stvari na području Drežnice i Jasenka treba biti više.

Zbog velikog zanimanja za ovim tipom predavanja za mjere potpore iz EU, planira se skoro predavanje sa istom tematikom i u gradu Ogulinu.