Aktualno OG sada Ogulin

Sveti Matija i vrijeme za vikend

Već par dana na području Ogulina puše umjeren i jak zapadnjak i sjeverozapadnjak.. I danas prijepodne očekuje se najjači vjetar moguće brzine i do 75 km/h uglavnom zapadnog smjera s time  da se jača kiša očekuje se poslijepodne kada bi ona, u noći na subotu trebala prijeći u susnježicu i snijeg uz stvaranja snježnog pokrivača visine 5 do 15 cm. Današnje će temperature zraka biti oko 12°C, u noći na subotu u padu na vrijednosti oko nule. Tijekom večeri očekuje se okretanje vjetra na jak do olujan sjeverac i sjeveroistočnjak! U subotu poslijepodne očekuje se razvedravanje uz a temperaturu do 5°C uz još umjeren sjeveroistočnjak.. U nedjelju bi trebalo zavladati stabilno vrijeme, ali i oblačnije uz moguću pojavu magle. ,  Tijekom nedjelje poslijepodne opet se može očekivati fenski utjecaj te će jutarnja temperatura od oko -4°C  tijekom dana pod ovim utjecajem porasti do najviših 6°C.
Podsjetimo da je upravo nadanašnji dan 24.02. prije 4 godine na GAMO Ogulin-Žegar izmjerena najviša visina snijega u povijesti mjerenja od 128 cm u veoma snježnoj zimi 2012./2013.! (Toni Lovnički, Ogulin pljusak)
Nekada se na današnji dan, 24. veljače slavio Sveti Matija no 1969. taj je spomendan premješten iz veljače na 14. svibnja no u narodu se ostale izreke vezana uz taj dan i vremenske prilike u veljači. Tako je poznata izreka  Sveti Matija, led razbija; če pa ga ni, ga naredi! jedna je od najglasovitijih pučkih vremenskih izreka koja kola hrvatskim pukom. Doduše, zamijećuje se u različitim oblicima, uglavnom u svojem drugom dijelu, u kojemu su prisutni i izrazi: „led napravi“, „led sprema“, „led sabija“ i slično. Njezina raširenost, a time i popularnost može se usporediti samo s izrekama o Sv. Medardu (proricanju naravi ljeta) i Sv. Kati (proricanju prvog snijega, odnosno nastupa zime).
Sv. Matija se ističe kao ‘ledolomac’ ili ‘ledotvorac’! Ukratko se može zaključiti da pučkome meteorologu vrijeme na spomendan sv. Matije pokazuje hoće li zima skoro završiti ili neće.